Volop zomers in Zuid-Europa en dichtbij huis ronduit wisselvallig en koeler

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In eigen land en de landen om ons heen is het al een tijdje alles behalve fraai zomerweer. Veel Nederlanders boeken deze dagen een last minute om de zon alsnog op te zoeken. In het zuiden van Europa is het dan ook vaak droog, zonnig en zomers tot tropisch warm. In de landen om ons heen is het  aanvankelijk nog ronduit wisselvallig, maar in de loop van volgende week staat een weersverbetering op het programma.

Volop zomer in Zuid-Europa

In de landen rondom de Middellandse Zee is het zoals gebruikelijk in de zomer vaak tropisch warm en flink zonnig. Extreem hoge temperaturen worden echter niet meer bereikt en daarmee is het overdag een stuk aangenamer.

In Spanje is het op en top vakantieweer. Dagelijks schijnt de zon volop en bijna overal wordt het zomers of tropisch warm. De noordkust en de oostelijke costa’s zijn gevoelig voor een enkele bui, veel stelt het echter niet voor. Aan de costa’s is het dagelijks 28 tot 33 graden en landinwaarts stijgt het kwik naar ruim 35 graden. In het weekend loopt de temperatuur verder op. Zo kan het in Sevilla zondag ruim 42 graden worden. In de nieuwe week levert de temperatuur iets in, maar het blijft veelal tropisch heet met veel zonuren.

Ook in Portugal draait de zomer op volle toeren. Neerslag staat voorlopig niet op het programma en de temperaturen lopen de komende tijd flink op. Vooral komend weekend wordt heet met maxima die in het binnenland op veel plekken uitkomen tussen 35 en 40 graden. Ook in Porto wordt het dit weekend tropisch warm met ruim 30 graden. Met een verkoelend noordwestenbriesje is het dan heerlijk weer om op het strand te liggen.

(Onweers)buien bij Italië en Kroatië

Iets wisselvalliger is het de komende tijd boven Italië en Kroatië. In Italië is het de zon die het weerbeeld domineert, maar is vooral vrijdag en zaterdag een enkele regen- of onweersbui mogelijk. Meer onweersbuien trekken over Kroatië. Deze buien kunnen soms fel uitpakken met onweer, hagel en mogelijk ook zware windstoten. De temperaturen variëren hierbij tussen de 28 en 35 graden. Tijdens intensieve buien is het enkele graden minder warm.
Na het weekend is het in beide landen op en top vakantieweer. De dagen verlopen droog en zonnig en met volop zomerse tot tropische temperaturen is het dan heerlijk weer om op het strand te liggen.

Tropisch heet in Griekenland en Turkije

De zomer weet van geen wijken in zowel Griekenland als Turkije. Strakblauwe luchten en hoge temperaturen zijn dagelijkse kost en voorlopig verandert hier weinig aan. De temperatuur stijgt in Athene dagelijks naar een graad of 35. Op de Griekse eilanden is het met 29 tot 32 graden iets aangenamer midden op de dag. In de Turkse badplaatsen worden dagelijks tropische temperaturen behaald.

Dichtbij huis ronduit wisselvallig

Ga jij voor een stedentrip naar Groot-Brittannië of naar een camping in België of Duitsland? Dan moet je de komende dagen rekening houden met zeer wisselvallig zomerweer. Net als in eigen land hebben deze regio’s te maken met een zeer stevige westelijke stroming, waardoor dagelijks buien of regengebieden worden aangevoerd.
Ook de temperatuur valt een stuk lager uit dan normaal. Zo wordt het in Duitsland komend weekend op de meeste plekken hooguit een graad of 20. In het Verenigd Koninkrijk is het nog wat minder warm. Zo wordt het in Londen zaterdag maar een graad of 17 bij langdurige perioden met regen. In de loop van volgende week wordt het overal een stuk aangenamer. De droge momenten gaan overheersen en ook de zon schijnt dan regelmatig. De temperatuur loopt hierbij op naar 20 tot 26 graden.

Grote verschillen in Frankrijk

Iets beter is het in Frankrijk, al zijn de regionale verschillen in het land erg groot. In de noordelijke helft is het aanhoudend wisselvallig. Ook hier hebben ze namelijk dagelijks te maken met flink wat buien of regengebieden die overtrekken. In het zuiden is het vaker droog en zonnig. Vooral aan de Côte d’Azur is het goed toeven met temperaturen die uitkomen tussen 25 en 30 graden. In Parijs is het dit weekend slechts een graad of 20. Na het weekend maakt het wisselvallige weerbeeld plaats voor heerlijk vakantieweer. De zon schijnt uitbundig en de temperaturen lopen flink op. Halverwege volgende week wordt het 27 graden in Parijs.

Fris zomerweer in Scandinavië

Ook in Noorwegen en Zweden is het weerbeeld vrij wisselend. Regelmatig trekken enkele buien over, maar vooral komend weekend zijn er ook veel droge momenten waarbij de zon af en toe schijnt. Zo wordt het zaterdag in Stockholm een graad of 22 met vrij veel ruimte voor de zon. Op en top weer om de stad te ontdekken. In de loop van het weekend neemt de wisselvalligheid weer flink toe en trekken enkele stevige regengebieden over zowel Noorwegen als Zweden. In de loop van volgende week wordt het wat rustiger met veel droge en zonnige momenten.piets

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen