Blauwe supermaan waarschijnlijk goed te zien

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In de nacht van woensdag naar donderdag hebben we te maken met een blauwe supermaan. Naast wolkenvelden komen ook opklaringen voor. De supermaan is waarschijnlijk dus op veel plekken in het land goed zichtbaar.

Blauwe supermaan

Om de blauwe supermaan goed te kunnen zien moet bewolking uiteraard geen roet in het eten gooien. Woensdag overdag zijn er buien die ons land aandoen. Dit gaat logischerwijze gepaard met de nodige bewolking. De meeste buien zijn echter weggelegd voor de ochtend en middag. Later in de middag en aan het begin van de avond nemen de buien in activiteit af en trekken ze Duitsland in.

Bewolking

Er volgt dan een avond met droge perioden en ook de zon komt er nog regelmatig aan te pas tot dat ze ondergaat. Vooral in de kustprovincies kan een bui voorkomen. In de nacht naar donderdag is er sprake van een mix van wolken maar ook enkele brede opklaringen. De meeste opklaringen zijn hoogstwaarschijnlijk weggelegd voor het oosten van het land. Ook dan is aan de kust kans op een bui. Om de blauwe supermaan goed te zien is het een slim idee om niet al te laat in de nacht te gaan kijken. In de oostelijke helft is de maan gedurende de hele nacht vaak goed zichtbaar. In de kustgebieden wordt de maand mogelijk wat vaker afgeschermd door enkele wolkenvelden.

Wat is een supermaan?

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.

De blauwe supermaan

De tweede volle maand binnen één maand wordt een blauwe maan genoemd. Omdat er op 1 augustus ook al sprake was van een volle maand, is donderdag de tweede volle maan van de maand. Omdat het ook nog een een supermaan is hebben we dus te maken met een blauwe supermaan.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen