Herziening van Lelystad Airport-plan: Schrappen laagvliegroute voor mogelijke opening

Foto: Google Street View

Een opvallend voorstel om Lelystad Airport toch te kunnen openen, behelst het volledig schrappen van de omstreden ‘laagvliegroute’ tussen Lemelerveld en Zwolle.

Laagvliegroute eraf

Al enige tijd vormt deze aanvliegroute boven Overijssel een heikel punt. Aankomend vliegverkeer vanuit het zuiden nadert tussen Lemelerveld en Zwolle op een hoogte van circa 1800 meter. Hoger vliegen is onwenselijk, daar dit mogelijke conflicten met Schiphol-verkeer met zich meebrengt. De provincie Overijssel verzet zich hevig tegen deze betwiste ‘laagvliegroute’ over het Vechtdal. Actiegroepen, zoals HoogOverijssel, zijn sinds 2017 ontstaan uit vrees voor hinder van deze omstreden vliegroute naar Lelystad Airport.

Oplossing?

De Tweede Kamer verbindt de opening van Lelystad Airport aan het oplossen van het laagvliegroute-probleem. Ook de demissionaire minister Mark Harbers benadrukte deze eis afgelopen zomer. Volgens Harbers moeten nog twee voorwaarden vervuld worden voor groen licht: een geldige natuurvergunning en eliminatie van de laagvliegroute. Om aan deze laatste eis te voldoen, komt een opvallend voorstel vanuit Lelystad Airport. In een brief aan de demissionaire minister wordt voorgesteld de laagvliegroute tussen Lemelerveld en Zwolle volledig te laten vervallen. Alternatieve routes dienen dan gebruikt te worden voor het vliegverkeer naar de luchthaven.

Vliegveld Lelystad in het kort

Vliegveld Lelystad, officieel Lelystad Airport, is gelegen in de provincie Flevoland in Nederland. Lelystad Airport is bedoeld als vakantieluchthaven met vluchten naar Middellandse Zee-bestemmingen. De geplande opening in 2024 is echter onzeker vanwege aanstaande verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet.

Geschiedenis: Lelystad Airport begon als een klein vliegveld voor algemene luchtvaart, met name voor vlieglessen, recreatievluchten en privévliegtuigen.

Uitbreidingsplannen: Er waren plannen om Lelystad Airport uit te breiden zodat het kan dienen als een overloopluchthaven voor Schiphol, het belangrijkste internationale vliegveld van Nederland. Deze uitbreiding zou betekenen dat Lelystad Airport vakantievluchten en andere chartervluchten zou kunnen ontvangen.

Milieu- en bewonersprotesten: De uitbreidingsplannen zijn enigszins controversieel. Veel bewoners, milieuorganisaties en andere belanghebbenden maakten zich zorgen over geluidsoverlast, milieueffecten en andere potentiële negatieve gevolgen van de uitbreiding.

Vertragingen: De opening van de uitgebreide luchthaven is verschillende keren uitgesteld vanwege de eerder genoemde zorgen en de complexiteit van de luchtvaartregelgeving in Nederland.

Faciliteiten: Naast de landingsbanen heeft Lelystad Airport ook het Aviodrome, een groot luchtvaartmuseum dat een breed scala aan historische vliegtuigen en tentoonstellingen over de luchtvaartgeschiedenis van Nederland biedt.

Locatie: Het vliegveld ligt enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen