Goedemorgen, het is vandaag vrijdag 13 oktober

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Door Sam Fish – Het is vandaag vrijdag de dertiende en dat doet wat met mensen. Ben jij bang voor deze dag? Of doet het je allemaal niet zoveel?

Vrijdag de 13e

Niet overal ter wereld is vrijdag de dertiende trouwens de zondebok. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen zien ze juist dinsdag de dertiende als ongeluksdag. In Italië is vrijdag de zeventiende de pineut. Uiteindelijk draait het allemaal om bijgeloof. En geloof het of niet, maar dat bijgeloof voor deze dag is nog niet zo oud. Ruim honderd jaar namelijk pas.

Wat doen mensen dan?

Mensen lopen vandaag liever niet onder een ladder door. Zanger André Hazes trad nooit op met deze datum. Verschillende hoge gebouwen in Amerika hebben geen dertiende etage. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben zelfs geen dertiende rij. Dit bijzondere fenomeen heeft overigens ook een naam: paraskevidekatriafobie. Makkelijk gezegd: een specifieke angst voor vrijdag de dertiende.

Lang terug in de geschiedenis

Een van de verklaringen voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongeluk veroorzaken. De vrijdagen kunnen ook een kwade naam gekregen hebben omdat op die dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag uitgevoerd. Dat ‘dertien’ een negatieve klank had in de christelijke wereld is mogelijk terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanzaten.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen