Steeds meer zelfstandigen in de zorg

Foto: ©Dall-e/Maximaal Sales

In de sector zorg en welzijn zijn steeds meer zelfstandige medewerkers actief. Hun aantal is gegroeid van ongeveer 156.000 in 2021 naar zo’n 178.000 vorig jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek uitgerekend. Dat betekent dat een op de negen zorgmedewerkers geen vast dienstverband heeft.

Steeds meer zelfstandigen

Het aantal zelfstandigen in de zorg nam daarmee in een jaar tijd met 14 procent toe. Dat is een snellere toename dan in de gehele Nederlandse beroepsbevolking, want daarbinnen steeg het aantal zelfstandigen met 7 procent. De meeste zelfstandigen zijn te vinden in een categorie die ‘overige zorg en welzijn’ wordt genoemd. Daaronder vallen onder meer tandartsenpraktijken, verloskundigen en fysiotherapeuten. In die hoek werken ongeveer 68.000 zelfstandigen. Ook bij huisartsen en in het sociaal werk zijn relatief veel zelfstandigen actief.

Zelf bepalen

De meeste zelfstandigen zeggen dat ze voor die manier van werken hebben gekozen omdat “ze zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken”, aldus het CBS. Vrouwelijke zelfstandigen denken bovendien dat ze werk en privé dan beter kunnen combineren. Mannelijke zelfstandigen zien het als een manier om meer geld te kunnen verdienen. Een op de tien zelfstandigen zou liever als werknemer ergens in dienst treden.

Waarom zelfstandige in de zorg?

De trend van zelfstandig ondernemerschap in de zorgsector is opmerkelijk en groeiende. Zelfstandigen binnen de zorg, ook bekend als zzp’ers, genieten van talrijke voordelen maar staan ook voor specifieke uitdagingen. In dit stuk verkennen we de voor- en nadelen van zelfstandigen in de zorg.

Voordelen

Een van de meest gevierde voordelen van zelfstandige zorgverleners is flexibiliteit. Zij hebben de vrijheid om hun werktijden en werkplek te kiezen, waardoor ze een betere balans tussen werk en privé kunnen vinde​​n. Zelfstandigen zijn volledig eigen baas, wat een gevoel van zelfstandigheid geeft dat in loondienst moeilijk te vinden is. Daarnaast kunnen zelfstandigen in de zorg vaak een hoger tarief rekenen voor hun diensten, omdat ze niet gebonden zijn aan een vast salarisstructuur.

Nadelen

Aan de andere kant moeten zelfstandigen in de zorg zich bewust zijn van enkele nadelen. De onzekerheid van een wisselend inkomen kan stressvol zijn, en het ontbreken van ziekte- en pensioenvoorzieningen die werknemers in loondienst vaak wel hebben, is een aandachtspunt. Ook de noodzaak om zelf opleidingen en certificeringen bij te houden, kan zowel een tijds- als financiële last zijn. Het beleid van ziekenhuizen kan ook een impact hebben. Sommige ziekenhuizen kiezen ervoor om niet zelf op te leiden maar wel zelfstandige verpleegkundigen in te huren, wat vraag en aanbod kan beïnvloeden. De discussie rondom de behandeling en waardering van zelfstandige zorgmedewerkers versus die in dienst is ook een aandachtspunt, zoals aangegeven door vakbonden.

Verrassende bijzaak

Verrassend is ook dat zelfstandigen in de zorg vaak minder administratieve lasten hebben en niet verplicht zijn om bij vergaderingen aanwezig te zijn, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan patiëntenzorg. Het bericht Steeds meer zelfstandigen in de zorg verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen