De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging treden op 1 januari 2024 in werking

Foto: ©Still YouTube

Op 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Dat brengt verandering mee in onder meer de vergunningverlening en het herzien van bestemmingsplannen. Wilt u rond deze periode een vergunning of een wijziging bestemmingsplan aanvragen? Dan is dit bericht belangrijk voor u. Er gaan namelijk een aantal zaken wijzigen.

Omgevingswet

In heel Nederland wordt gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet. Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen. De regels gelden voor grote ontwikkelingen in de stad, maar bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen. Vanaf 1 januari kennen we geen bestemmingsplannen meer, maar werken we met één omgevingsplan.

Voor iedereen

De Omgevingswet geldt voor iedereen in Nederland. U krijgt met de Omgevingswet te maken als u bijvoorbeeld van plan bent uw huis te verbouwen, een boom te kappen of ergens een bedrijf of buurthuis te beginnen. Het kan ook zijn dat uw buren, een projectontwikkelaar of de gemeente in uw omgeving gaat (ver)bouwen. In veel gevallen kunt u meedenken over ontwikkelingen in uw buurt.

Alle regels op één plek

Alle regels die gelden voor uw initiatief, staan straks op één plek, in het compleet vernieuwde Omgevingsloket. U ziet in één oogopslag welke regels gelden voor de locatie waar u een plan uit wilt voeren. In het omgevingsloket krijgt u snel duidelijkheid of een vergunning of melding vereist is. Ook kunt u hier uw vergunningsaanvraag starten. Lees meer over de Omgevingswet en wat u nodig heeft voor uw initiatief vanaf 1 januari 2024.

Wet kwaliteitsborging

Op 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Het doel van de Wkb is het verhogen van de kwaliteit van bouwwerken. Nu controleert de gemeente vooraf of een bouwplan aan de regels voldoet. Na invoering van de Wkb wordt dit bij bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1) gedaan door een onafhankelijke partij. Dit noemen we een kwaliteitsborger. Wie vanaf 1 januari 2024 een bouwplan heeft, moet zelf een kwaliteitsborger inhuren. Lees meer over de Wet kwaliteitsborging.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen