Regioplan Apeldoorn/Zutphen

Foto: Pixabay

Goede, betaalbare en toegankelijke zorg is belangrijk voor iedere inwoner en de samenleving als geheel. Het is echter steeds moeilijker om die zorg te blijven geven. Daarom maken overheid, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, medewerkers in de zorg en patiëntenorganisaties afspraken. Deze staan in het Integraal Zorgakkoord (IZA) die voor heel Nederland geldt. Op basis hiervan is het regioplan voor regio Apeldoorn/Zutphen opgesteld. Met daarin 5 opgaven die belangrijk zijn voor inwoners.

Regioplan

In het regioplan staat de ambitie voor het jaar 2030. De ervaren gezondheid van inwoners in de regio Apeldoorn/Zutphen is dan beter dan nu. Inwoners voeren zo veel mogelijk regie over hun eigen gezondheid én is er een sterkere sociale basis. Voor mensen die zorg nodig hebben, is er goede en betaalbare (passende) ondersteuning en zorg beschikbaar. Om dit te bereiken, zijn er veranderingen nodig. In het regioplan zijn deze verwoordt in 5 opgaven:

  • Het bevorderen van een gezond en vitaal leven;
  • Langer zelf- en samenredzaam ouder worden;
  • Gezond opgroeien thuis en in de omgeving;
  • Mentaal weerbare inwoners met een sterke sociale basis;
  • Een optimaal werkende (acute) zorgketen.

Zorg- en ondersteuningsorganisaties, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem en Zutphen hebben het afgelopen jaar gewerkt aan dit regioplan. De Stuurgroep IZA heeft namens drie subregionale platformen, Zilveren Kruis en de gemeenten het regioplan opgeleverd.

Focus op preventie en gezondheid

Het opstellen van het regioplan was een intensief traject waarin de focus werd verlegd van ziekte naar preventie en gezondheid. Bart Smit kijkt als voorzitter van de stuurgroep IZA met vertrouwen naar de toekomst: “De toekomst van zorg en gezondheid staat onder druk door hoge kosten en tekort aan personeel. Om voor iedereen in deze regio zorg bereikbaar en betaalbaar te houden, moet de zorg veranderen. Ook is het noodzakelijk om de vraag naar zorg af te remmen. Dit gebeurt door te investeren in preventie en gezondheid.”

Concrete plannen

Met de inbreng van kennis en expertise van alle betrokken partijen ligt er nu een breed gedragen regioplan met daarin de gezamenlijke ambities, opgaven en doelstellingen. Ook de oplossingsrichtingen zijn bepaald. In 2024 werkt de samenwerkingsregio IZA die oplossingsrichtingen verder uit in concrete plannen.

Meer informatie

Regioplan Apeldoorn/Zutphen

Samenvatting integraal zorgakkoord

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen