Brailleschrift dag op de geboortedag van Louis Braille

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Door Sam Fish – We gebruiken onze ogen voor van alles. Het zien van gevaar, televisie kijken, boeken lezen, koken. Noem het maar op. Maar wat nu als je ogen het niet meer doen?

Dag van het brailleschrift

Als het gaat om lezen van boeken, instructies of wat dan ook is er gelukkig een oplossing; braille. En laat het vandaag nou net de dag van het brailleschrift zijn. En dat is niet zomaar. 4 januari is namelijk de verjaardag van Louis Braille. In 1824 introduceerde hij de zogenaamde Methode Van Geschreven Woorden en Muziek door het Gebruik Van Puntjes, Voor Het Gebruik Door Blinden. In de volksmond heet het gewoon het braille-systeem en in 1932 werd het wereldwijd officieel erkend als blindentaal.

Braille

Braille is een tastbaar schrijfsysteem dat speciaal is ontworpen voor mensen met visuele beperkingen. Het werd in de vroege 19e eeuw ontwikkeld door Louis Braille, een Franse jongeman die zelf blind was. Het systeem maakt gebruik van verhoogde puntjes op papier of andere oppervlakken, gerangschikt in cellen van zes punten. Elk symbool in de Braille-cel vertegenwoordigt een letter, cijfer, leesteken of zelfs een woord. Het biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om te lezen en schrijven door de tekens met hun vingers te voelen. Brailleschrift bestaat uit puntjes in bepaalde patronen in het papier. Door een combinatie van twee rijen met drie puntjes kunnen diverse lettercombinaties worden gemaakt. Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden toch lezen. Niet met hun ogen, maar met hun handen. Een ingewikkeld systeem dat moeilijk te leren is. Maar er zijn genoeg mensen die er enorm veel baat bij hebben.

Officiëel communicatiemiddel

Louis Braille introduceerde zijn innovatieve systeem in 1821, en het werd later in 1854 officieel aangenomen als het communicatiemiddel voor blinden in Frankrijk. Braille wordt wereldwijd erkend en gebruikt, waardoor mensen met visuele beperkingen toegang hebben tot geschreven informatie en communicatie.brailleschrift

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen