IJskoud winterweer staat voor de deur

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Na een kletsnatte decembermaand en eerste week van 2024, staat ons volgens de weersvoorspellingen een vorstperiode te wachten.

Ijskoud winterweer

Vanaf komend weekend kelderen de temperaturen ’s nachts en overdag tot onder het vriespunt, waarbij -7 graden Celsius geen uitzondering is. Het landelijk platform Lekkageprobleemkwijt.nl roept daarom op tot alertheid en deelt uitgebreide tips om je huis winterklaar te maken om vorstschade te voorkomen. Niemand wil in de kou staan door onverwachte schade aan de woning.

Tips om lekkages door vorst te voorkomen

Een van de meest voorkomende schades aan huizen tijdens een vorstperiode, is het bevriezen van leidingen. Water zet uit bij bevriezing en veroorzaakt zo haarscheurtjes. Als daarna de dooi intreedt, leidt dit automatisch tot lekkages. Een kapotte buitenkraan is nog wel te overzien. Een gesprongen waterleiding is een stuk ernstiger. Om dit soort overlast te voorkomen, geven we graag enkele preventieve tips van onze ervaren lekkage specialisten. Zo voorkom je eenvoudig lekkages door bevriezing:

  • Houd alle ruimtes op temperatuur: Hoewel we met een scheef oog naar de energierekening kijken, is het cruciaal om alle ruimtes in je huis toch warm te houden. Dit geldt zeker voor (vaak) slecht geïsoleerde ruimtes zoals een bijkeuken of zolder. Houd daar de temperatuur hoger, vooral ’s nachts.
  • Draai buitenkranen dicht: Normaal gesproken doe je dit aan het einde van de herfst, maar omdat de temperaturen tot nu toe erg zacht waren, zijn veel mensen dit vergeten te doen. Daarom een herinnering. Sluit voor het weekend de watertoevoer naar je buitenkraantjes en laat deze leiding(en) leeglopen!
  • Zorg voor goede afwatering van het dak: Check ook nog even snel je dakgoten. Zorg dat alle bladeren en rotzooi verdwenen zijn, zodat het regenwater goed wegloopt. Een goede afvoer van hemelwater voorkomt bevriezing en smeltwater schade.
  • Isoleer diverse onderdelen: Overweeg niet alleen isolatie voor leidingen maar ook voor meters, kranen en andere kwetsbare onderdelen in onverwarmde ruimtes. Gebruik speciale isolatiehoezen voor buitenkranen en hergebruik desnoods oude doeken of dekens. Iets minder effectief dan isolatiehoezen, maar wel goedkoper.
  • Bescherm je sloten: Vergeet voor het gemak niet om de sloten van je huis (en auto) te beschermen. Deze zijn gemaakt van metaal, waardoor aanwezig vocht snel bevriest. Het beste gebruik je een smeermiddel zoals siliconenpray of vaseline. Dit werkt goed tegen bevriezing en voorkomt dat je de lokale slotenmaker moet bellen.

Meeste lekkages ontdek je pas tijdens de dooi

Niet alleen voorafgaand aan een vorstperiode is het belangrijk om maatregelen te treffen, ook als de temperaturen weer wat stijgen is controle van je huis erg belangrijk. Check  nauwkeurig de staat van leidingen, dakgoten en andere cruciale onderdelen die vatbaar zijn voor vorstschade. Verwijder eventuele isolatiematerialen die zijn gebruikt om leidingen te beschermen en inspecteer dakgoten op mogelijke ijsophopingen. Dit zorgt er namelijk voor dat hemelwater niet goed wordt afgevoerd, wat kan leiden tot lekkages.

Snel handelen voorkomt schade

Als er tijdens de koude dagen of nadat het weer warmer wordt, toch waterproblemen ontstaan, is het slim om snel te reageren:

  • Draai indien nodig de hoofdkraan dicht en laat de leidingen leeglopen.
  • Voorkom verdere schade door emmers of bakken te plaatsen om het water op te vangen.
  • Neem direct contact op met de lokale lekkage specialist of lekdetectiebedrijf voor professionele hulp.
  • Maak foto’s van de lekkage en eventuele waterschade als bewijs voor je verzekering en meld het incident onmiddellijk bij je verzekeringsmaatschappij.
  • Bereid je voor op de komende winterse weken en bescherm je huis tegen vorstschade. Laat je niet verrassen door lekkages! Volg onze tips en maak je huis winterklaar. Samen zorgen we voor een comfortabele en zorgeloze winter.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen