Weersverwachting februari: Geleidelijk koeler met mogelijk winterweer

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De maand februari gaat van start met zacht en vochtig weer, maar naarmate de dagen vorderen, kunnen we een geleidelijke afkoeling verwachten. Tegen het midden van de maand is er mogelijk sprake van guur winterweer met winterse buien. Naar het einde van februari toe neemt de kans op koud en droog winterweer toe. Een voorproefje van lenteweer lijkt nog niet in het verschiet te liggen.

Geleidelijk koeler

Het begin van februari kenmerkt zich in elk geval door zeer zacht weer. Winden uit het westen tot zuidwesten brengen milde lucht mee vanaf de Atlantische Oceaan. Hierdoor liggen de temperaturen overdag rond de 10 graden, en ook ’s nachts blijft het zeer zacht. In sommige nachten is het amper kouder dan overdag. Normaal gesproken zijn begin februari overdag temperaturen rond de 6 graden en ’s nachts rond het vriespunt.

Bewolking en regen

Vanaf het komende weekend neemt de bewolking toe, en periodiek trekt er een regengebied over Nederland. Hierbij kan het soms flink waaien, met kans op zware windstoten. De combinatie van wind en regen kan extra vertraging veroorzaken in het verkeer.

Nog guurder

Richting het midden van februari is er mogelijk een overgang naar guur weer. De precieze koude intensiteit blijft onzeker, maar het zeer zachte weer verdwijnt. Een frisse noordwesten- of noordenwind wordt waarschijnlijk geïntroduceerd, met temperaturen rond of onder het normale niveau. Gemiddeld is het midden februari ongeveer 7 graden overdag en rond het vriespunt ’s nachts. De kans op neerslag blijft groot, wat kan leiden tot winterse buien.

Schaatsen?

Voor schaatsliefhebbers die hopen op natuurijs, is het slot van februari van belang. De kans op droog en koud winterweer neemt dan toe. Verschillende weermodellen suggereren droge noordoostenwinden. Hoewel de exacte koude intensiteit nog niet te voorspellen is, stijgt de kans op vorst eind februari duidelijk. Zelfs een enkele nacht met matige vorst (minima beneden -5 graden) kan voldoende zijn voor schaatsplezier op een opgespoten ijsbaan. Normaal gesproken zijn eind februari overdag temperaturen rond de 8 graden en ’s nachts rond +1 graad.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen