Komende nachten verlopen vrij koud met kans op vorst aan de grond

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De komende nachten verlopen vrij koud met soms kans op vorst aan de grond. Ook op normale waarneemhoogte van 1,5 meter daalt de temperatuur tot dicht bij nachtvorst. Doordat de fruitbomen volop in bloei staan bestaat het risico op bevriezing van bloesems en beginnende vruchten. Mensen moeten ook wachten om de éénjarige zomerbloeiers in de volle grond te planten.

Voorjaar al gestart maar mogelijk nachtvorst

De natuur is al helemaal uitgelopen, het graspollenseizoen is begonnen en de fruitbomen staan volop in bloei. De komende dagen waait de wind uit het noorden en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd. De middagtemperatuur stijgt dagelijks naar 10 of 11 graden, terwijl 12 tot 15 graden gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

Koude lucht

Doordat de aangevoerde lucht vrij koud is, verlopen de nachten ook koud. Vooral tijdens opklaringen kan de temperatuur de komende nachten dalen naar 1-2 graden boven het vriespunt en aan de grond is lichte vorst mogelijk. Het is niet uitgesloten dat het lokaal wel een keer een graadje vriest op gewone meethoogte tijdens een helder en windstil moment. Een enkele fruitteler zal dan in actie moeten komen om de bloesem en beginnende vrucht te beschermen tegen bevriezing.

Bloesem

April is de bloesemmaand, maar door de hoge temperaturen was de start van de vroege soorten al in maart. Als eerste verschijnen de witte pruimenbloesem, gevolgd door de peren. Vervolgens zijn de kersenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem. Op dit moment staan alle fruitbomen in bloei.

Zomerbloeiers nog even niet

Mensen moeten nog wachten met zomerbloeiers in de volle grond
In de diverse tuincentra wordt volop geadverteerd met éénjarige zomerbloeiers, zoals geraniums, petunia’s en lobelia’s. Mensen moeten echter nog even wachten met het kopen van dergelijke zomerbloeiers voor in de volle grond, want met temperaturen aan de grond onder nul worden de zomerbloeiers behoorlijk aangetast.

Door een paar graden nachtvorst gaan zomerplanten weliswaar niet dood, maar ze krijgen wel bruine blaadjes en de groei loopt vertraging op. Het kan echter tot een maand duren voordat ze er weer bovenop zijn en vaak bloeien ze dan de hele zomer niet zo uitbundig als men verwacht.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen