Het is tot en met 28 april de Week van de Teek. De GGD en veel andere organisaties besteden dan extra aandacht aan voorlichting over de risico’s van een beet, bescherming en hoe te handelen als een teek zich heeft vastgebeten.
Onschuldig?
Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar hij kan mensen ook
flink ziek maken als de teek lang in de huid zit. Zodra de temperatuur stijgt spelen kinderen meer buiten en gaan we meer de natuur in. De jassen gaan uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Maar ook teken worden actief als het warmer wordt. Teken komen in het hele land voor, in bossen, parken, op de hei, in de duinen of in de tuin. Ze zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Wie ‘in het groen is geweest’ doet er goed aan altijd te controleren op tekenbeten. Er zijn eenvoudige maatregelen om beten te voorkomen:
- Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
- Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat Deet bevat.
- Smeer de onbedekte huid in met een middel dat Deet bevat.
Wie teken heeft gesignaleerd of door een teek te grazen is genomen kan dit melden op
Tekenradar . Daar kunt u ook zien waar teken zéker voorkomen. Het bericht
Week van de Teek: opletten en zo snel mogelijk handelen verscheen eerst op
Zaanstad .
Uitleg
Meer nieuws
Voor meer nieuws kunt u
Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Harderwijk Nieuws en
Nunspeet Nieuws en
Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar
[email protected] of bel naar 06–36454332.