Schuldhulpverleners zien ‘alarmerende’ toename geldproblemen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Steeds meer mensen zoeken hulp voor het oplossen van hun geldproblemen. Dat merkt Humanitas, de grootste Nederlandse vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp, op basis van onderzoek. Schuldhulpverleners in heel Nederland slaan alarm.

Schuldhulpverleners noemen situatie alarmerend

Directeur Jerzy Soetekouw vindt de cijfers “alarmerend”. “Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen.” Humanitas voerde een enquête uit onder coördinatoren binnen de organisatie. 63 procent van de respondenten meldde dat de vraag bij hun afdeling is gestegen. 44 procent zei bovendien dat bestaande geldproblemen zijn verergerd.

Véél meer

De vrijwilligersorganisatie ondersteunde vorig jaar ruim 24.000 mensen met ernstige geldproblemen. In 2021 en 2022 waren dat nog respectievelijk meer dan 13.000 en ruim 17.000. Het werkelijke aantal mensen met problematische schulden is veel hoger. Humanitas wijst daarbij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit komt naar voren dat meer dan 726.000 huishoudens dergelijke schulden hebben.

Incassobureau’s verdienen

Een van de oorzaken die Humanitas aanwijst voor deze toename is de industrie die verdient aan schulden, zoals “agressieve” incassobureaus. Als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen, verhogen deze bureaus het oorspronkelijk te betalen bedrag. “Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld”, legt Humanitas uit. “Zo kan er binnen de kaders van de wet goed worden verdiend aan mensen met schulden en is er sprake van een schuldenindustrie.”

Overheid schuldig aan situatie

Volgens Soetekouw is ook de overheid hieraan schuldig, “wanneer zij belastingen, te hoge toeslagen en boetes int met weinig oog voor de menselijke maat”. De directeur beweert bovendien dat er onvoldoende wetgeving is om mensen te beschermen tegen de schuldenindustrie. Soetekouw riep de overheid in januari ook al op het beleid aan te passen en haar eigen werkwijze “drastisch” te veranderen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen