Vragen over toekomst Sporthal Zuiderpark

Foto: ©Google Street View

De toekomst van Sporthal Zuiderpark in Apeldoorn roept veel vragen op. De fractie van Beter voor Apeldoorn (BVA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de plannen en de gevolgen voor sportverenigingen en inwoners. De sporthal, die al jaren een belangrijke rol speelt in de gemeenschap, staat mogelijk voor grote veranderingen.

Veranderingen in bezoekersaantallen

Sinds het rapport van het Mulier Instituut uit 2017 zijn er veranderingen in het gebruik van Sporthal Zuiderpark. In het sportseizoen 2015/2016 werd de sporthal 2.409 uur per jaar gebruikt, waarvan 1.403 uur voor sportactiviteiten en 1.006 uur voor bewegingsonderwijs. In het huidige seizoen 2023/2024 wordt de sporthal 1.517 uur gebruikt, waarvan 1.287 uur door sportverenigingen en 234 uur voor bewegingsonderwijs. Dit is een daling in het gebruik, deels veroorzaakt door de verhuizing van scholen uit de omgeving en de nasleep van de coronapandemie.

Het college van B&W geeft aan dat, ondanks de daling, het aantal sporturen naar verwachting weer zal toenemen door incidentele boekingen. De huidige cijfers tonen aan dat Sporthal Zuiderpark nog steeds een belangrijke faciliteit is voor sportverenigingen en bewegingsonderwijs in Apeldoorn Zuid.

Toekomstige gebruiksverwachtingen

De toekomst van Sporthal Zuiderpark moet worden bekeken tegen de achtergrond van bevolkingsgroei en stedelijke ontwikkelingen, vooral in de Zuidrand van Apeldoorn. In Apeldoorn Zuidoost zijn momenteel vier sporthallen, inclusief Sporthal Zuiderpark. Volgens het Mulier-rapport uit 2023 is er in deze regio behoefte aan 2,7 sporthallen, maar de verwachte bevolkingstoename zal de vraag doen stijgen tot meer dan drie, wat betekent dat vier sporthallen nodig zullen zijn.

Het college benadrukt dat de sporthal in de toekomst nodig blijft om aan de vraag te voldoen. Het verdwijnen van Sporthal Zuiderpark zonder vervanging zou grote gevolgen hebben voor de sportverenigingen en de gemeenschap. Daarom wordt er gekeken naar de mogelijkheid van nieuwbouw of renovatie om de capaciteit te behouden en te verbeteren.

Invloed op gemeenschap en beleid

Het verlies van Sporthal Zuiderpark zou niet alleen sportverenigingen treffen, maar ook de algemene gemeenschap van Apeldoorn Zuid. Sporthallen spelen een cruciale rol in het bevorderen van gezondheid, welzijn en sociale cohesie. Het college maakt zich zorgen over de maatschappelijke kosten van het sluiten van sporthallen, wat zou leiden tot minder ruimte om te sporten en een negatieve impact op de vitaliteit van de inwoners.

Het college streeft ernaar om sportfaciliteiten binnen drie kilometer van elke inwoner te hebben. Dit wordt gezien als de maximale afstand die men bereid is te reizen voor sportbeoefening. Momenteel woont 93% van de inwoners van Apeldoorn binnen deze afstand van een sporthal. Om sport betaalbaar te houden, rekent de gemeente geen kostprijsdekkende huur aan verenigingen. Het beheer van sportaccommodaties wordt gezien als een dienst van algemeen belang, vanwege de positieve effecten op gezondheid en sociale cohesie.

De toekomstplannen voor sportaccommodaties in Apeldoorn zullen worden uitgewerkt in een nieuw sportaccommodatiebeleid. Dit beleid zal in overleg met de gemeenteraad en andere belanghebbenden worden opgesteld. Het college ziet de noodzaak in van een vervolg op het rapport uit 2017 en heeft al een nieuw onderzoek laten uitvoeren door het Mulier Instituut in 2023. De resultaten van dit onderzoek zullen helpen om inzicht te krijgen in de huidige en toekomstige behoeften van de gemeenschap.

Belangrijk onderwerp

Sporthal Zuiderpark blijft een belangrijk onderwerp van discussie in Apeldoorn. De vragen van de BVA-fractie benadrukken de noodzaak van duidelijkheid over de toekomst van deze faciliteit. Het college erkent de uitdagingen en werkt aan oplossingen om ervoor te zorgen dat de sporthalcapaciteit in Apeldoorn Zuid behouden blijft. Door intensieve samenwerking met de gemeenschap en een gedegen sportaccommodatiebeleid hoopt de gemeente een duurzame en vitale toekomst voor de sportfaciliteiten te waarborgen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen