In Apeldoorn zijn er zorgen over dode bomen en kale speeltuinen. De fractie van Lokaal Apeldoorn heeft vragen gesteld aan het college over dit probleem. Het college heeft nu antwoorden gegeven. In dit artikel bespreken we de situatie en de plannen van de gemeente voor het vervangen van dode bomen en het verbeteren van speeltuinen.
Dode bomen blijven staan
De fractie van Lokaal Apeldoorn vroeg of het college op de hoogte was dat er op verschillende plekken in de stad dode bomen staan die niet zijn vervangen. Het college bevestigde dat dit inderdaad het geval is. Er zijn enkele tientallen dode bomen in de stad die niet zijn vervangen. Er zijn verschillende redenen waarom deze bomen niet zijn vervangen. Soms is het bewust om dood hout te laten staan voor de biodiversiteit, mits het veilig is. In andere gevallen kan het te maken hebben met de planning van werkzaamheden, zodat alles in één keer kan worden aangepakt. Soms zijn er ook bomen die buiten beeld vallen omdat de controles slechts eens in de vier jaar plaatsvinden. Daarnaast heeft het college aangegeven dat meldingen van inwoners worden opgepakt, afhankelijk van de situatie. Dit betekent dat er weliswaar een beleid is, maar dat dit niet altijd even snel zichtbaar is voor de inwoners. De gemeente blijft zich inzetten om dode bomen te vervangen, maar de uitvoering kan vertraging oplopen door verschillende factoren.
Plannen voor nieuwe bomen
Lokaal Apeldoorn vroeg ook of de gemeente van plan is om de kale plekken in de stad te vullen met nieuwe, gezonde bomen. Het college heeft bevestigd dat dit afhankelijk is van de situatie ter plaatse. Bij nieuwe ontwerpen voor speelplekken, zoals in Berg en Bos en Zonnehoeve, worden altijd bomen geplant of wordt er gezocht naar nabijheid van bestaande bomen. Dit is belangrijk omdat Apeldoorn speellandschappen wil creëren waar bomen een natuurlijk onderdeel van uitmaken. Bij kleinere speelplekken wordt ook gekeken naar mogelijkheden om bomen te planten. Het probleem is echter dat nieuwe bomen tijd nodig hebben om groot genoeg te worden om schaduw te bieden. Dit kan enkele decennia duren, waardoor de huidige generatie kinderen hier niet direct profijt van heeft. Toch blijft de gemeente zich inzetten om zoveel mogelijk groen toe te voegen aan de openbare ruimtes.
Speeltuinen en schoolpleinen
Daarnaast stelde Lokaal Apeldoorn vragen over de speelplekken in de stad, vooral over de hitte tijdens zonnige dagen. Het college is op de hoogte van het probleem dat sommige speelplekken geen bomen hebben en daardoor te heet worden voor kinderen om te spelen. Ze hebben bevestigd dat bij grotere speelplekken altijd bomen worden geplant om dit probleem tegen te gaan. Een ander probleem dat naar voren kwam, is dat basisscholen soms gebruik maken van nabijgelegen speelplaatsen voor gymnastieklessen. Dit zorgt ervoor dat omwonende kinderen de speeltuin niet kunnen gebruiken tijdens schooluren en dat het grasveld intensief wordt gebruikt en beschadigd raakt. Het college juicht het toe dat kinderen buiten kunnen spelen en sporten, maar erkent ook dat dit soms problemen oplevert. Ze werken samen met scholen om oplossingen te vinden, zoals afspraken over het gebruik van de speelplaatsen.
Werken aan groen heeft de aandacht
De gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen jaren veel schoolpleinen vergroend met subsidie, wat zorgt voor extra speelruimte voor buurtkinderen. Ondanks deze inspanningen blijven er uitdagingen, vooral in drukke gebieden waar de ruimte beperkt is. De gemeente blijft werken aan oplossingen om zowel dode bomen te vervangen als speeltuinen aantrekkelijker en groener te maken voor alle inwoners. De gemeente Apeldoorn is zich bewust van de problemen rond dode bomen en kale speeltuinen. Ze werken aan oplossingen en plannen om de stad groener en aantrekkelijker te maken. Inwoners kunnen meldingen blijven doen, en de gemeente zal blijven zoeken naar manieren om het groen in de stad te verbeteren.
Meer nieuws
Voor meer nieuws kunt u
Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Harderwijk Nieuws en
Nunspeet Nieuws en
Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar
[email protected] of bel naar 06–36454332.