Sloop Marktstraat 12: Discussie over toekomst van historisch pand

Foto: ©Google Maps

De discussie over de sloop van Marktstraat 12 heeft veel aandacht getrokken in Apeldoorn. D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de plannen om dit karakteristieke pand gedeeltelijk te slopen. De gemeente heeft plannen voor vergroening in de binnenstad, maar deze botsen met de wens om het historische karakter van de Marktstraat te behouden. In dit artikel kijken we naar de details van deze discussie en de verschillende standpunten.

Historisch karakter behouden

Het pand Marktstraat 12 is door de gemeente als ‘karakteristiek’ aangewezen. Dit betekent dat de voorgevel van het pand beschermd is tegen sloop. In het bestemmingsplan is opgenomen dat de voorgevel behouden moet blijven om het straatbeeld en het historische karakter te waarborgen. Echter, de rest van het pand mag wel worden aangepast of gesloopt. Het college heeft bevestigd dat de karakteristieke voorgevel zal worden geïntegreerd in een nieuw speelobject dat op deze locatie komt. De fractie van D66 en de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) zijn het niet eens met dit besluit. Zij vinden dat het behouden van alleen de voorgevel onvoldoende is en dat het gehele pand, inclusief zijn historische waarde, moet blijven bestaan. Volgens hen draagt het pand bij aan het grote verhaal van Apeldoorn en is het belangrijk om de volledige structuur te behouden voor toekomstige generaties.

Nieuwe plannen voor de Marktstraat

Het college heeft plannen goedgekeurd voor de vergroening van de binnenstad, waarbij de Grote Markthof een centrale rol speelt. Deze nieuwe stadsparkplannen omvatten de transformatie van Marktstraat 12 tot een speelplek. Volgens de gemeente is dit nodig om de binnenstad aantrekkelijker en veiliger te maken voor gezinnen. De fietsenstalling die momenteel in Marktstraat 12 is gevestigd, zal worden verplaatst om ruimte te maken voor de nieuwe speelplek. Binnen de gemeentelijke plannen is gezocht naar een balans tussen het behouden van historisch erfgoed en het creëren van nieuwe, groene ruimtes. De beslissing om alleen de voorgevel van Marktstraat 12 te behouden, is genomen met het oog op deze balans. D66 blijft echter aandringen op een heroverweging van deze plannen, waarbij het volledige pand wordt behouden en mogelijk een nieuwe functie krijgt, zoals horeca of een museum.

Toekomst van historische gebouwen

Naast Marktstraat 12 is er ook discussie over het nabijgelegen pakhuis Panama. Dit pand is momenteel in slechte staat en de gemeente is bezig met een onteigeningsprocedure. D66 heeft vragen gesteld over de stand van zaken en de toekomstplannen voor dit pand. Het college heeft aangegeven dat er een bouwtechnisch en cultuurhistorisch onderzoek zal plaatsvinden om te bepalen of het pakhuis behouden kan blijven. De uitkomsten van dit onderzoek zullen bepalen of het pand behouden blijft of niet.

Onzekere toekomst

Voor zowel Marktstraat 12 als het pakhuis Panama blijft de toekomst onzeker. Het college wil de panden behouden waar mogelijk, maar moet ook rekening houden met de technische staat en de bredere stedelijke ontwikkelingsplannen. De discussie over de sloop van Marktstraat zal de komende tijd nog voortduren, waarbij zowel voorstanders van behoud als voorstanders van nieuwe ontwikkelingen hun stem laten horen. Door deze ontwikkelingen wordt duidelijk hoe complex de afwegingen zijn tussen het behouden van historisch erfgoed en het vernieuwen van de stad. De uitkomst van deze discussie zal bepalend zijn voor het toekomstige straatbeeld en de historische waarde van de Marktstraat in Apeldoorn.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen