Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer streng handhaven op schijnzelfstandigheid. Organisaties die werken met zelfstandigen die eigenlijk in loondienst horen te zijn, krijgen te maken met controles. Toch kiest de overheid voor een zachte aanpak, zonder boetes in het eerste jaar.
Het komende jaar gaat de Belastingdienst opnieuw controleren op schijnzelfstandigheid, maar zonder meteen sancties uit te delen. Bedrijven die regels overtreden, krijgen eerst een waarschuwing. Pas bij een tweede bezoek kan er een uitgebreid boekenonderzoek volgen. De Belastingdienst kan dan naheffingsaanslagen voor loonheffingen opleggen, maar gaat niet verder terug dan 1 januari 2025. Daarnaast zijn alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot eind 2029. Dit geeft bedrijven en zelfstandigen extra tijd om hun administratie en werkwijze op orde te brengen. Volgens staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen is deze aanpak bedoeld om ondernemers gerust te stellen. “Als je echt zelfstandig bent, kun je dat ook vanaf volgend jaar blijven,” benadrukt hij.
De controles op schijnzelfstandigheid zijn bedoeld om eerlijkheid op de arbeidsmarkt te bevorderen. Zelfstandigen die écht ondernemer zijn, hoeven zich geen zorgen te maken. Wel moeten bedrijven erop letten dat zij zelfstandigen niet inzetten voor werk dat eigenlijk door werknemers in loondienst gedaan zou moeten worden. Bij een eerste controle voert de Belastingdienst een gesprek met het bedrijf. Dit geeft de organisatie de kans om zaken te verbeteren. Pas bij een tweede controle kan er een diepgaander onderzoek plaatsvinden. De zachte aanpak in 2025 biedt bedrijven dus een belangrijke overgangsperiode. Het onderwerp schijnzelfstandigheid blijft belangrijk in het arbeidsmarktbeleid. Met de nieuwe regels wil de overheid oneerlijke concurrentie tegengaan en zorgen voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Bedrijven doen er goed aan nu al hun werkwijze te controleren en aan te passen waar nodig.
Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.