Herberg Het Oude Loo start met vier teams in Scandinavische autotoertocht

28 dec 2014, 17:00 Nieuws
politieauto 2

Herberg Het Oude Loo start met vier teams in Scandinavische autotoertocht

Apeldoornse pinguins voor goede doel naar de ijsberen

In ruim een week tijd ruim 7000 kilometer met de auto dwars door Scandinavie toeren. Ga er maar aan staan. Vier teams van Herberg Het Oude Loo storten zich van 3 tot en met 11 januari vol overgave in het avontuur. Namens de Apeldoornse stichting Pinguins on Tour rijden zij mee in de Scan Covery Trial-rally om geld in te zamelen voor de achtjarige Jonathan, een Apeldoorns jochie dat lijdt aan een zeldzame energiestofwisselingsziekte. Barry van der Haar en Duncan Stern behoren tot het vermetele achttal dat sneeuw, ijs, rendieren en ijsberen gaat trotseren. “Dit is niet iets voor watjes.”

De stichting Pinguins on Tour werd op 26 maart van dit jaar opgericht. Het uit fervente rally-fanaten bestaande gezelschap wil haar passie – het rijden van uitdagende autotoertochten – combineren met inzamelen van geld voor Apeldoornse goede doelen. “Dit jaar rijden wij voor Jonathan, volgend jaar zal dat voor een ander doel zijn”, licht initiatiefnemer Duncan Stern kort toe.

Met zijn companen Rob van der Hoeven (Noordkerk Dental Center), Angelo Brijder (Koeriersdienst ABK), Barry van der Haar (Pluim Apeldoorn B.V.), Ronald Ritskes (RKS Timmer- en Montagebedrijf) samen met Leo Meijer, eigenaar van Trymax B.V. en Willem en Pieta van Dorssen (Van Dorssen & Frensch BV) staat de eigenaar van Herberg Het Oude Loo op zaterdag 3 januari bij de Wipselberg in Beekbergen aan de start voor een barre tocht door onherbergzame streken in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Spitsbergen

Wat hen onderweg te wachten staat, blijft voor de rijders vooralsnog een verrassing. “Het enige dat we nu al weten is dat we in Lapland komen, een dag naar Spitsbergen vliegen en dat de finish uiteindelijk in Nederland zal zijn, bij Twente Expo,”, kijken Stern en Van der Haar vooruit naar de route die zij eerdaags moeten afleggen. Ze laten alles rustig op zich afkomen, laten zich niet afschrikken door ijsberen en temperaturen van ver onder het nulpunt. “Je moet je geen zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Als je weet waar je heengaat, gaat de fun er ook een beetje af. Wat moet gebeuren, moet gebeuren”, aldus Van der Haar, die een auto deelt met Angelo Brijder. “Het scheelt wel dat je niet alleen bent.”

Duncan Stern, met Rob ter Hoeven als bijrijder, kan bogen op de ervaring die hij vorig jaar opdeed. “Ik heb ‘m al een keer gereden. Het is mooi om te doen, maar wel zwaar. Hoe verder je komt, hoe zwaarder de omstandigheden worden. Het is allemaal ijs en sneeuw, strepen op de weg zie je niet. Het is ook maar drie uur per dag licht. In de eerste etappe ga je meteen al twee keer donker. Vooral die tweede keer het donker ingaan is erg lastig. Als het in het donker ook nog eens gaat sneeuwen, zie je vrij weinig. Bovendien kan het behoorlijk koud zijn. Vorig jaar viel het mee, was het met min veertien graden vrij mild.”

Veiligheid

Deelnemen aan het Scandinavian Car Adventure vergt derhalve veel van hun stuurmans- en navigatiekunsten, weten Stern en Van der Haar. Het wedstrijdelement speelt dan wel mee voor de in totaal 90 deelnemende equipes (‘Hoe hoger je eindigt, hoe meer publiciteit je krijgt’), veiligheid staat onder alle omstandigheden voorop. Aan roekeloos rijgedrag bezondigen de ervaren chauffeurs zich niet, onnodige risico’s proberen ze zoveel mogelijk uit de weg te gaan. “Iedereen heeft een track-and-trace in de auto, wie te hard rijdt krijgt strafpunten”, wijst Stern er op dat de organisatie streng toeziet op onregelmatigheden.

Behalve de 7000 kilometer lange slijtageslag tot een goed einde te brengen, is het de vier teams van Herberg Het Oude Loo er in hoofdzaak om te doen om met hun inspanningen geld in te zamelen voor de jeugdige Jonathan en anderen die getroffen zijn door dezelfde energiestofwisselingsziekte. Bedrijven kunnen meeliften door stickers met hun logo op de auto’s te plaatsen. Particulieren kunnen de Stichting Pinguins on Tour steunen door onder meer pluchen pinguins aan te schaffen of donateur te worden. Stern en Van der Haar hopen op ieders goedgevigheid. “Op onze Pinguin Party hebben we al 3.500 euro opgehaald. We gaan er toch wel vanuit dat we in totaal zo’n 20.000 euro kunnen binnenhalen.”