Houd uw GFT-container schoon deze zomer

jun 26 , 15:00 Nieuws
ontwerp zonder titel 61
Met de hogere temperaturen in de zomer ontstaan er sneller nare luchtjes en ongedierte in de GFT-container. Dit komt door nat en rottend groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT). Het warme weer versnelt het rottingsproces, en dat trekt ongedierte aan. Houd uw GFT-container schoon en fris met een paar simpele maatregelen.

Tips om uw GFT-container schoon te houden

Om te voorkomen dat uw GFT-container een broedplaats wordt voor ongedierte en nare luchtjes, zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen. Zet de GFT-container op een zo koel mogelijke plek, liefst uit de zon. Dit vertraagt het rottingsproces van het afval. Leg een krant onderin de container om het vocht op te nemen. Dit voorkomt dat nat afval aan de bodem blijft plakken en nare geurtjes veroorzaakt. Het is ook handig om vlees- en visresten in papier, zoals krantenpapier, te wikkelen voordat u ze in de container gooit. Hoewel papier normaal niet in de groene container hoort, kan een klein beetje in de zomer geen kwaad.

Maden in de GFT-container voorkomen

Niemand houdt van maden, maar helaas kunnen ze in uw GFT-container terechtkomen, vooral in de zomer. Om dit te voorkomen, kunt u etensresten verpakken in biologisch afbreekbare zakjes voordat u ze in de GFT-container gooit. Deze zakjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt en voorkomen dat vliegen bij het afval kunnen komen en er eitjes in leggen. Mocht u toch maden in uw container aantreffen, dan zijn er enkele methoden om ze te verwijderen. Zet de container open zodat vogels de maden kunnen opeten, of leg een tak van een klimop (Hedera) in de container, aangezien deze giftig is voor maden. Lavendel kan ook helpen; het bestrijdt zowel de geur als de maden.

Regelmatige schoonmaak en onderhoud

Naast het nemen van preventieve maatregelen, is het belangrijk om de GFT-container regelmatig schoon te maken. Maak de container schoon met een borstel en water met azijn. Na het schoonmaken kunt u wat zout in de container strooien om nieuwe maden te voorkomen. Probeer de container niet in de volle zon te zetten, maar op een schaduwrijke plek in de tuin. Laat de deksel op een kiertje staan door er een takje tussen te klemmen. Dit zorgt voor ventilatie, waardoor bacteriën minder snel rotting veroorzaken. Een krant onderin de container helpt de bodem schoon te houden, en stro kan de bodem droog houden.

Vakantie

Als u op vakantie gaat, is het handig om lege containers achter te laten of aan de buren te vragen of zij de containers aan de weg willen zetten. Er zijn ook speciale reinigingsbedrijven die op regelmatige basis uw container aan huis kunnen schoonmaken. Zo blijft uw GFT-container schoon en fris, en voorkomt u nare geuren en ongedierte in uw tuin.
Met deze eenvoudige tips kunt u genieten van een schone en geurvrije GFT-container gedurende de hele zomer. Zo blijft tuinieren en afval scheiden een prettige ervaring.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws
toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws
. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.