Hout van park De Hoge Veluwe voor Burgers' Zoo

25 jan 2016, 12:58 Nieuws
dscn5057
Esther Dekker

Donderdagmiddag en vrijdag 14 en 15 januari werd er hout uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe gezaagd en getransporteerd naar Burgers’ Zoo. Het hout van het Park zal dienen voor het Maleisische buitenverblijf: Burgers’ Rimba.

Hoge Veluwe hout in de Rimba

De Laponders en Gibbon apen

van Burgers’ Zoo in Arnhem klauteren en klimmen over enige tijd in de inlandse eiken van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De inlandse eik uit het Park is een duurzame houtsoort, dat betekent dat de inlandse eik lang goed blijft. De mannen van park De Hoge Veluwe en Burgers Zoo spanden zich in een gezamenlijke actie in door een aantal bomen van De Hoge Veluwe te kappen en naar Arnhem te vervoeren. Wanneer de bomen in Arnhem aankomen, worden ze niet diezelfde dag op het veld in de Rimba geplaatst. Dit gebeurt pas later dit jaar.

Een jarenlange relatie

Al jaren hebbenDe Hoge Veluween Burgers’ Zoo een goede onderlinge relatie. Voor de inrichting of herinrichting van nieuwe of bestaande dierenverblijven is het dierenpark regelmatig op zoek naar hout. Elk jaar heeft De Hoge Veluwe contact met Burgers’ Zoo over mogelijke wensen en wordt er gekeken of er bruikbare exemplaren te vinden zijn tussen de bomen die uit veiligheidsoverwegingen uit het Park verwijderd moeten worden.

Mee met de boswachter

In 2008 is de samenwerking begonnen door een hulpvraag vanuit Burgers’ Zoo

. De contacten onderling maken het mogelijk dat boswachters en medewerkers van Burgers’Zoo elkaar rechtstreeks benaderen als een boom veiligheidshalve verwijderd moet worden of een boom in de dierentuin zo ver vergaan is dat deze vervangen moet worden. De lijntjes zijn dus kort!

De apen hebben het heel goed door als er in hun verblijf iets verandert is. Zo’n nieuwe boom daagt weer uit tot het opnieuw verkennen van hun verblijf. Ook is een nieuwe boom een bron van vermaak en spoort aan tot normaal apengedrag en tijdsbesteding. De boom trekt allerlei beestjes aan die de apen eruit proberen te peuteren om op te eten. Ze hebben op deze manier een eigen bijdrage in hun voedingspatroon. Het duurt ongeveer 10 jaar voor er weer een nieuwe boom moet komen!

Niet alleen de apen worden blij van de bomen

van De Hoge Veluwe, in diverse verblijven van andere dieren, de beren bijvoorbeeld, liggen bomen die van het park komen.

Plezier

Ze hebben er duidelijk plezier in, de mannen die de bomen kappen! Er is voortdurend overleg, welke boom was het ook al weer, gaat hij nog steeds mee naar Burgers’ Zoo, welke kant laten we hem omvallen en krijgt iedereen dat ook mee? Voor de Zoo wordeninlandse eikengekapt vanwege hun duurzaamheid.

Met precisie worden de grote machines die worden gebruikt, ingezet. Ik trek al snel de vergelijking met een pincet…… Alsof het niets is en zo’n boom geen boom maar een takje is, wordt er handig gemanoeuvreerd om het hout op de oplader te krijgen. Het bos wordt ook weer netjes achtergelaten. Nog even het fietspad vegen en dan gaat het weer door naar de volgende boom!

Gemiddeld neemt het 3 tot 5 minuten in beslag om een boom om te krijgen…… onze prehistorische voorouders zouden er jaloers op zijn.

Boswachter Martin Koops probeert bij elke boom toch nog even wat beter te kijken naar de leeftijd en de toestand. Reden om over te gaan tot het kappen van een boom zijn de aanwijzingen dat een boom ziek is in combinatie met het gevaar dat de omvallende boom voor passerende fietsers of auto’s kan opleveren. Aanwijzingen voor ziekte zijn bijvoorbeeld paddenstoelen op de boom,lege takken of veel insecten. Als er geen gevaar dreigt hoeft de boom niet gekapt te worden. Een boom heeft in dat geval een ‘supermarktfunctie’ voor zijn omgeving. Er valt ook voor de dieren in het park veel voedsel uit zo’n boom te halen! Maardood houtheeft nog veel meer functies voor flora en fauna!

Men verwacht in of rond mei de bomen in Burgers’ Zoo te plaatsen in het veld van de Rimba.