In buurten met veel huishoudens met een laag inkomen gaan aanzienlijk minder mensen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen dan in rijkere buurten. Ook opleidingsniveau speelt een grote rol in de opkomstcijfers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Rijk en hoog opgeleid
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ging zo’n 60 procent van de inwoners van rijke buurten naar de stembus. In buurten waar overwegend mensen met een laag inkomen wonen, was dat 45 procent. Ook opleidingsniveau is van invloed op de opkomstcijfers: in buurten waar de meerderheid van de inwoners hoogopgeleid is, bracht 59 procent vier jaar geleden een stem uit. In buurten met voornamelijk lageropgeleiden was dit 45 procent.
Het statistiekbureau bekeek voor iedere buurt in Nederland wat de opkomst was bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen. Dit zijn de verkiezingen van 2018 of herindelingsverkiezingen van 2017 of 2018. Deze gegevens zijn vervolgens gekoppeld aan cijfers over inkomen en opleidingsniveau.
Meer nieuws
Voor meer nieuws kunt u
Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Harderwijk Nieuws en
Nunspeet Nieuws en
Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar
[email protected] of bel naar 06–36454332.
De G40 hebben in een ‘noodbrief’ minister Carola Schouten voor Armoedebeleid gevraagd om ‘een structurele en duurzame oplossing om energiearmoede tegen te gaan en bestaanszekerheid te waarborgen’.