Meerderheid Nederlanders spaart muntgeld op

12 aug , 9:28 Nieuws
muntgeld
Ruim 58% van de Nederlanders spaart muntgeld op, zo blijkt uit een poll van het televisieprogramma Radar van AvroTros.

Tekort aan munten

In België is er momenteel een tekort aan muntgeld omdat huishoudens hun muntjes thuis laten liggen. De Belgische regering spoort de bevolking aan om spaarpotten, jaszakken en lades om te keren op zoek naar kleingeld. Dit probleem zorgt ervoor dat er te weinig muntjes in omloop zijn. Radar, een Nederlands consumentenprogramma, vroeg zich af of dit probleem ook in Nederland speelt en zette een poll uit met de vraag: “Spaar jij je muntgeld bewust op?”

Munten sparen

Uit de poll van Radar, waar 1.506 mensen op reageerden, bleek dat een minderheid van 37 procent hun muntgeld gewoon uitgeeft. Vijf procent heeft nooit muntgeld en de rest (58 procent) spaart hun muntgeld op. De redenen voor het sparen van muntgeld variëren: 18 procent spaart om het later weg te geven bij bijvoorbeeld collectes of aan daklozen, 17 procent houdt het voor momenten waarop alleen met munten kan worden betaald, 12 procent spaart voor grotere aankopen en 6 procent wil het uiteindelijk op de bank storten. Daarnaast geeft 6 procent aan vaak te vergeten dat ze nog muntgeld hebben liggen.

Inzicht in uitgaven

Het sparen van muntgeld heeft zijn voor- en nadelen. Een van de belangrijkste redenen om muntgeld uit te geven is het inzicht in uitgaven. “Door het uitgeven van munten en ander contant geld zie ik beter wat ik uitgeef,” legt een deelnemer uit. Een ander noemt het gewicht als reden: “Ik geef muntgeld altijd uit. Het is zwaar en neemt veel plek in in mijn portemonnee.” Als het niet wordt uitgegeven, wordt het vaak opgespaard om weg te geven aan anderen, bijvoorbeeld bij collectes of aan bezorgers. Ook zijn er praktische redenen om muntgeld te bewaren, zoals het gebruik op de kermis, rommelmarkt of voor wc-bezoeken. Tot slot zijn er mensen die muntgeld sparen om er later iets leuks van te doen, zoals extra uitjes tijdens de vakantie, of om het uiteindelijk op de bank te storten. Echter, sommigen vinden het vervelend dat dit tegenwoordig geld kost.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.