Oekraïners voelen zich thuis, maar vinden Nederlandse taal lastig

jul 05 , 7:34 Nieuws
ontwerp zonder titel 81
Vluchtelingen uit Oekraïne voelen zich thuis in Nederland en willen voorlopig blijven. Ondanks hun positieve ervaringen met Nederland, vinden ze het moeilijk om de Nederlandse taal te leren. Dit maakt het voor hen lastig om volledig deel uit te maken van de samenleving. Oekraïners hebben behoefte aan meer steun bij het leren van de taal om beter te kunnen integreren.

Oekraïners moeite met de taal

Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat Oekraïners de Nederlandse taal lastig vinden. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, toont aan dat ongeveer 60 procent van de Oekraïense vluchtelingen werkt, maar velen van hen doen dit onder hun niveau. Dit komt mede doordat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen. De helft van de Oekraïense vluchtelingen heeft een universitaire opleiding gevolgd, wat meer is dan bij andere groepen vluchtelingen. Van de Oekraïners zonder werk geeft 60 procent aan dat hun slechte beheersing van de taal de reden is waarom ze geen baan kunnen vinden.

Behoefte aan taallessen

De Oekraïners geven zichzelf gemiddeld een 2,2 als cijfer voor hun beheersing van het Nederlands. Iets meer dan de helft zegt de taal helemaal niet te spreken, en slechts 5 procent geeft zichzelf een voldoende. Dit laat zien dat er een grote behoefte is aan plannen en programma's om Oekraïners beter Nederlands te leren. Het verbeteren van hun taalvaardigheid zou hen helpen om beter deel te nemen aan de Nederlandse samenleving en hun vaardigheden op de arbeidsmarkt beter te benutten. Bijna 3500 Oekraïense vluchtelingen hebben meegedaan aan het onderzoek van het WODC, wat een goed beeld geeft van de huidige situatie en de uitdagingen waar deze groep mee te maken heeft. Het is duidelijk dat er stappen moeten worden genomen om de taalbarrière voor Oekraïners te verkleinen, zodat ze zich nog meer thuis kunnen voelen in Nederland.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws
toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws
. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.