Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, ondanks dat er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, dat zijn er 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Woningtekort groeit door
De belangrijkste oorzaak voor de grotere behoefte aan woningen is de toename van het aantal huishoudens, onder meer door migratie en doordat mensen langer alleen wonen. De onderzoekers gaan er nu vanuit dat er in 2031 885.600 huishoudens zijn in Nederland. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan dat ze in de vorige prognose hadden ingeschat. De politiek vindt een woningtekort van 2 procent van de totale woningvoorraad acceptabel. Om dit te bereiken moeten er per direct 231.800 woningen worden bijgebouwd, stellen de onderzoekers. Nu is het tekort 4,9 procent van de voorraad. Het bericht
Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens verscheen eerst op
Nieuws.nl.
Effect woningtekort
Het woningtekort heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel individuen als de maatschappij als geheel. Ten eerste leidt een tekort aan woningen tot stijgende huur- en koopprijzen, waardoor het voor veel mensen moeilijk wordt om betaalbare huisvesting te vinden. Dit resulteert in een toename van woononzekerheid en dakloosheid, vooral onder kwetsbare groepen zoals jongeren, ouderen en lage inkomensgezinnen. Daarnaast heeft het woningtekort een negatieve invloed op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen gedwongen worden om ver van hun werk te wonen, wat leidt tot langere pendeltijden en hogere transportkosten. Dit kan de productiviteit verminderen en de werk-privébalans verstoren. Op maatschappelijk niveau kan het woningtekort ook leiden tot sociale spanningen en ongelijkheid, aangezien mensen met lagere inkomens meer moeite hebben om geschikte woningen te vinden. Dit vergroot de kloof tussen verschillende sociaaleconomische groepen. Tot slot belemmert het woningtekort stedelijke ontwikkeling en economische groei, omdat de beschikbaarheid van betaalbare woningen essentieel is voor een gezonde, groeiende stad.
Voor meer
nieuws kunt u
Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Nunspeet Nieuws en
Apeldoorn Nieuws en
Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar
[email protected]of bel naar 06-42022831.
Gerelateerde artikelen