Op vakantie? Pas op voor oplichterstrucs tijdens de reis en vooral op parkeerplaatsen

24 jul , 10:01 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 07 24t100538292
Lekker met de auto op vakantie. Na uren rijden is het tijd voor een pitstop bij een pompstation. Even uit de auto om te tanken, een plasje te plegen of iets te eten halen. Tijdens dit soort momenten zien criminelen hun kans schoon om goedwillende toeristen te bestelen.

Op vakantie met de auto?

Maar ook wie rijdt moet goed opletten. Criminelen gaan naast je rijden en wijzen op je band dat deze zogenaamd lek zou zijn. Wie stopt kan rekening houden dat deze mensen niet zo vriendelijk zijn als ze lijken, ze zijn uit op geld en goederen. Wie dus goedgelovig is zal stoppen en loopt een fors risico bestolen te worden. Meest opvallend is dat dit meestal gebeurt vlak voor een parkeerplaats.

Ierse oplichting

In de Ierse oplichtingstruc speelt een ontredderd gezin de hoofdrol. Automobilisten worden op een parkeerplaats aangesproken door een geschrokken persoon. Deze ziet er keurig verzorgd uit en heeft prima taalgebruik. Hij vertelt dat het gezin zojuist is bestolen. Verschrikte blikken geven aan dat men zonder geld zit en dringend hulp nodig heeft. Om de goedgelovige automobilist te overtuigen geven ze een telefoonnummer en identiteitsgegevens., Soms wordt zelfs nog een borg of sieraden aangeboden. Ze beloven alles netjes te betalen wanneer ze weer veilig thuis zijn. Iedereen kan begrijpen dat dit niet gebeurt. Wie met een 'ontredderd gezin' te maken krijgt kan het beste zo snel mogelijk de politie bellen. Zij zijn beter in staat om te helpen dan de toerist op doorreis.

Spaanse of Italiaanse oplichten

De Spaanse of Italiaanse oplichting heeft te maken met een leeggelopen band. Deze vorm van oplichting is in principe simpel te voorkomen door nooit de auto onbeheerd achter te laten. In deze truc laat men een band leeglopen. Veel mensen gaan dan op zoek naar de reserveband of een reparatieset. Meestal ligt het reservewiel onder de bagage waardoor de spullen uit de achterbak moeten. Daarnaast is daarbij de oplettendheid minder waardoor oplichters tijd hebben om spullen uit de auto te halen. Valse munters vragen bij benzinestations vaak om voor hen te pinnen omdat ze alleen contant geld bij zich hebben. Ze betalen dan met vals geld. Wie dus vrij gewaard wil blijven van vakantie ellende op de parkeerplaatsen langs de snelwegen is er een belangrijke tip: laat nooit de auto onbeheerd achter. Zorg altijd dat iemand bij de auto blijft.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.