Ouderen willen binnen twee jaar anders wonen

18 dec , 14:20 Nieuws
ontwerp zonder titel 18

In Nederland zijn veel ouderen op zoek naar een woning die beter past bij hun veranderende levensomstandigheden. Het blijkt uit een recent onderzoek van Centraal Beheer dat 75% van de Nederlanders concrete woonwensen heeft. Van de ouderen (55+) geeft 41% aan dat zij binnen twee jaar actie willen ondernemen om hun woonwensen te realiseren. Dit maakt het voor hen een urgent onderwerp. De vraag is: hoe kunnen we deze woonwensen voor ouderen vervullen?

Ouderen hebben concrete woonwensen

Het onderzoek van Centraal Beheer toont aan dat de meerderheid van de ouderen niet tevreden is met hun huidige woning en binnen twee jaar een andere woonoplossing wil vinden. Vooral fysieke beperkingen en mobiliteitsproblemen spelen een grote rol in het veranderende woonwenspatroon. 57% van de ouderen geeft aan dat ze in de komende twee jaar willen verhuizen of hun woning willen aanpassen. Dit wijst op een grote actiebereidheid. Toch blijkt uit het onderzoek dat niet alleen meer beschikbare woningen de oplossing zijn. Veel ouderen ervaren obstakels, zoals het gebrek aan geschikte woningen en de moeite die komt kijken bij het verhuizen.

Obstakels voor ouderen: Geschikte woningen en "gedoe"

Ondanks de wens om te verhuizen, worden ouderen vaak geconfronteerd met drempels. Het grootste probleem is het gebrek aan geschikte woningen, wat voor 40% van de ouderen een obstakel is. Dit vormt een grotere belemmering dan financiële kwesties, waar maar een klein percentage van de ouderen zich zorgen over maakt. Daarnaast blijkt dat de administratieve rompslomp die bij een verhuizing komt kijken, ook voor ouderen een grote drempel is. Ze geven aan dat het “gedoe” van opruimen en het regelen van alles rond de verhuizing hen afschrikt. Dit vraagt om creatieve oplossingen om deze obstakels te overwinnen.

In de samenleving lijkt er veel ruimte voor verbetering. Het bieden van voorrang bij geschikte woningen wordt door 45% van de Nederlanders als een goede oplossing gezien. Dit geldt ook voor ouderen die geen geschikte woning kunnen vinden. Toch is wonen bij familie voor de meeste ouderen geen aantrekkelijke optie. Slechts 5% van de ouderen ziet dit als een goede oplossing, wat wijst op een sterke behoefte aan zelfstandigheid en privacy. De komende jaren moeten er dus oplossingen worden gevonden die verder gaan dan alleen het beschikbaar stellen van meer woningen. Er is ruimte voor creatieve benaderingen om het verhuizen of aanpassen van woningen voor ouderen eenvoudiger te maken. De wens van ouderen om binnen twee jaar actie te ondernemen, maakt duidelijk dat er snel gehandeld moet worden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.