“Ik ben Aly Jansen en ik woon al twintig jaar naast echtpaar Nooteboom*). We hebben al jaren fijn contact met elkaar.
Ouderenmishandeling komt soms gewoon bij de buren voor
Meneer Nooteboom is nu 79 jaar en heeft sinds vijf jaar de diagnose Alzheimer. Dat was schokkend voor de buurvrouw en ik heb respect voor de manier waarop ik haar in al die achterliggende jaren voor haar man heb zien zorgen. Vol zorg, met aandacht en met een oneindig geduld. Mijn buurvrouw is zo’n type die de zorg niet snel uit handen geeft. Dat begrijp ik van haar ook wel. Maar ik was wel blij dat ze vorig jaar toch uiteindelijk de stap heeft gezet om haar man drie dagen per week naar de dagopvang te laten gaan. Dat gaf haarzelf veel meer lucht om thuis ook andere zaken te doen, zoals haar huishouden en hobby’s. En dat is nu juist zo heftig met die coronacrisis…
Weer thuis
Nu ligt opeens alles weer stil en is alles terug bij af. De buurman was opeens weer alle dagen thuis. En die loopt dus de hele dag achter de buurvrouw aan. Als de buitendeur open staat, hoor ik hem. Hij roept de hele dag naar haar: “Waar ben je? Wat ben je aan het doen?” Hondsvermoeiend! Mijn buurvrouw wil niet dat hun kinderen bij hen over de vloer komen, omdat ze bang is dat haar man en zijzelf besmet raken. Er komt trouwens niemand over de vloer. Wat ze nodig hebben aan boodschappen geeft ze via de telefoon aan hun dochter door en die zet de doos dan bij hun voordeur neer. Er komt niemand bij hen binnen. En ik heb nu steeds het vermoeden dat het niet goed gaat achter hun voordeur. Ik hoor de buurvrouw soms schreeuwen tegen haar man, volgens mij uit onmacht. En soms hoor ik haar huilen. De huizen hier zijn nog al gehorig, vandaar. Ik heb haar een keer gebeld, maar ze zei dat het allemaal wel goed ging. Dat ik me geen zorgen over haar moest maken. Tja, zo is mijn buurvrouw. En toch hou ik er geen fijn gevoel aan over… Maar ik kan zo weinig…”
*) De genoemde namen en situatie in dit artikel zijn gefingeerd.
Advies en hulp
Wat kunt u doen als u als mantelzorger of als zorgbehoevende te maken hebt met huiselijk geweld? Blijf er niet mee rond lopen en praat er met iemand over. Zoek hulp bij iemand in uw omgeving of bij instanties die u in deze situatie verder kunnen helpen. Geweld in relaties brengt altijd schade. Het geweld laat zien dat of u als mantelzorger of uw zorgbehoevende naaste in deze tijd stress en onmacht ervaren. Dat is niets om u voor te schamen. Dat verdient zorg en hulp van anderen. Bent u familie of buren en heeft u het vermoeden dat een oudere in uw omgeving wordt mishandeld? Hier een aantal tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie u zich zorgen maakt:
- Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn/haar gemak voelt.
- Stel open vragen over wat u is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
- Oordelen helpt niet. Mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten. Ook niet als u zelf boos wordt van wat u hoort. Richt u op de persoon voor u en vraag door.
- Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
- Doe geen beloftes die u niet kunt waarmaken. Hoort u iets dat niet goed is? Beloof dan niet dat u iets geheim houdt, maar vraag of u de ander mag helpen.
Meer info
De website
ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vertelt hoe u in actie kunt komen. U vindt er onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Dat kan ook anoniem.
Meer nieuws
Voor meer nieuws kunt u
Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Harderwijk Nieuws en
Nunspeet Nieuws en
Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar
[email protected] of bel naar 06–36454332.