Tuin winterklaar maken: 8 tips voor een goede voorbereiding

30 sep , 12:10 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 30t125128900
De herfst is weer begonnen en dat betekent dat het tijd is om de tuin winterklaar te maken. Door je tuin nu goed voor te bereiden, zorg je ervoor dat je planten, gras en bomen gezond de winter doorkomen. Het kost misschien wat werk, maar met de juiste aanpak houd je je tuin in topconditie. In dit artikel geven we je zeven praktische tips om je tuin winterklaar te maken.

Maak de borders schoon

Een van de eerste stappen bij het winterklaar maken van je tuin is het opruimen van de borders. Dit houdt in dat je dode plantenresten, bladeren en onkruid weghaalt. Door dit te doen, voorkom je dat schimmels en ziektes de kans krijgen om je planten te beschadigen. Bovendien ziet een opgeruimde border er netjes uit en geef je de grond de kans om te ademen. Vergeet niet om planten die niet tegen vorst kunnen, zoals dahlia’s, uit te graven en op een droge plek binnen op te slaan.

Bescherm je planten tegen vorst

Veel planten kunnen slecht tegen de kou en hebben wat extra bescherming nodig tijdens de wintermaanden. Een van de belangrijkste tips om je tuin winterklaar te maken, is het beschermen van je kwetsbare planten. Dit kan door ze af te dekken met vliesdoek of stro. Planten in potten kun je het beste naar een beschutte plek verplaatsen, zoals een garage of schuur. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je de potten inpakt met noppenfolie of een jute zak om te voorkomen dat ze bevriezen.

Vergeet het gazon niet

Ook je gazon heeft aandacht nodig bij het winterklaar maken van je tuin. Het is belangrijk om voor de winter begint je gras nog één keer te maaien, maar stel de maaimachine wat hoger in dan normaal. Laat het gras niet te kort worden, want dat maakt het kwetsbaar voor vorst. Hark bladeren van het gazon zodat het gras voldoende licht en lucht krijgt. Wil je je gazon echt goed voorbereiden op de winter? Strooi dan wat kalk en geef het extra voeding met een speciale herfst- en wintermest. Zo zorg je ervoor dat je gras sterk blijft en het de winter goed doorkomt.

Ruim tuingereedschap op

Nu je tuin bijna klaar is voor de winter, is het een goed moment om je tuingereedschap schoon te maken en op te bergen. Dit is een vaak vergeten onderdeel van het winterklaar maken van de tuin, maar wel een belangrijke. Gereedschap dat vuil is of in de regen ligt, gaat sneller roesten en werkt minder goed. Maak je schoffel, hark en snoeischaar schoon met een borstel en water, droog ze goed af en bewaar ze op een droge plek. Zo gaan ze langer mee en kun je er volgend jaar weer goed mee aan de slag.

Hier zijn nog 4 korte tips om je tuin winterklaar te maken:

Controleer bomen en struiken Snoei dode takken van bomen en struiken weg om te voorkomen dat ze afbreken door de winterse wind of sneeuw. Let vooral op zieke of zwakke takken die de winter waarschijnlijk niet zullen overleven.
Verzamel en bewaar zaden Als je bepaalde bloemen of groenten wilt herplanten, kun je nu de zaden verzamelen en bewaren voor volgend seizoen. Laat ze goed drogen en bewaar ze op een droge en koele plek.
Maak de vijver schoon Heb je een vijver in je tuin? Zorg dan dat je het wateroppervlak vrijmaakt van bladeren en ander vuil. Dit voorkomt dat je vijver dichtslibt en het water blijft goed zuurstofrijk.
Composteer tuinafval Het afgevallen blad, de takken en het onkruid kun je composteren. Zo zorg je niet alleen voor minder afval, maar creëer je ook natuurlijke mest voor het volgende tuinseizoen.
Met deze tips is jouw tuin helemaal winterklaar! Door nu tijd te investeren in je tuin, voorkom je problemen in de lente en kun je blijven genieten van een mooie en gezonde buitenruimte.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.