Tuinieren: Zo verwijder je onkruid uit je tuin

jun 28 , 14:39 Nieuws
ontwerp zonder titel 60
Tuinieren is een geliefde hobby voor velen, maar onkruid kan het plezier flink bederven. Onkruid groeit snel en kan je mooie planten overwoekeren. In dit artikel geven we handige tips om onkruid effectief te verwijderen. Lees verder voor praktische adviezen die je tuin weer stralend maken.

Handmatig onkruid verwijderen met tuinieren

De meest effectieve manier om onkruid te verwijderen is met de hand. Hoewel het een tijdrovende klus kan zijn, is het de moeite waard. Probeer het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken. Als de wortels diep zitten, bijvoorbeeld bij paardenbloemen, gebruik dan een onkruidsteker of een schepje. Steek deze naast het onkruid diep in de grond en maak wiebelende bewegingen. Dit helpt om de wortels los te maken, zodat je het onkruid gemakkelijker kunt verwijderen. Handmatig wieden voorkomt dat kleine stukjes wortel achterblijven en opnieuw uitgroeien.

Gebruik een schoffel

Niet iedereen houdt van schoffelen, maar het kan zeer effectief zijn bij het verwijderen van onkruid. Met een schoffel met steel hoef je niet te bukken, wat rugpijn kan voorkomen. Schoffelen is vooral handig voor grotere oppervlakken waar je met de hand moeilijk bij kunt. Het nadeel van schoffelen is echter dat je de wortels meestal niet bereikt. Hierdoor kan het onkruid snel terugkomen. Een ander risico is dat je per ongeluk andere planten beschadigt. Het afsnijden van onkruid met een schoffel zorgt ervoor dat kleine stukjes in de grond blijven zitten, die weer kunnen uitgroeien tot nieuw onkruid.

De beste tijd om onkruid te verwijderen

Het voorjaar is de beste tijd om te beginnen met onkruid verwijderen. Vooral wanneer het een paar dagen droog is geweest, is de grond zanderig en droog, wat het wieden vergemakkelijkt. Een goed begin is het halve werk: als je in het voorjaar grondig wieden en schoffelen, heb je de rest van het jaar minder werk. Tijdens de zomermaanden is het belangrijk om meteen het nieuwe onkruid te verwijderen zodra je het ziet verschijnen. Dit voorkomt dat het zich snel verspreidt. Aan het eind van het tuinseizoen is het ook nuttig om een laatste ronde door je tuin te doen om al het overgebleven onkruid te verwijderen. Omdat de winters vaak zacht zijn, blijft veel onkruid staan, en zo start je het voorjaar met een redelijk schone tuin.

Rustgevend?

Tuinieren kan een rustgevende bezigheid zijn, vooral als je tussendoor naar muziek luistert of een podcast opzet. Pak een kussentje om comfortabel te kunnen knielen en wieden. Zo wordt het verwijderen van onkruid een stuk aangenamer en kun je langer genieten van je mooie, onkruidvrije tuin.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws
toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws
. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.