Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

22 jul , 8:54 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 07 22t085730763
De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu temperaturen tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land. De hondsdagen begonnen zaterdag op veel plekken wel tropisch warm. In de kuststreek genoten strandgangers van 27 tot 29 graden, terwijl meer landinwaarts het kwik zelfs nog tussen de 30 en 32 graden schommelde.

Weerbeeld slaat om

Richting zaterdagavond sloeg het weerbeeld om met enkele zware regen- en onweersbuien. Voor de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg had het KNMI om die dreiging code geel uitgeroepen. Deze waarschuwing gold vanaf 17.00 uur en duurde tot middernacht. De buien zorgden voor een flinke afkoeling op zondag, waarbij de temperatuur gemiddeld niet boven de 23 graden uitkwam. Naast zonneschijn werd ook nog wat neerslag verwacht, wat resulteerde in een mix van zon, wolken en buien. Het warmst werd het in het oosten, waar het volgens Weeronline met 25 graden zomers warm bleef.

Gematigde temperaturen in de komende week

Voor de komende week is het weerbeeld droog met hier en daar een bui, maar zonder hoogzomerse temperaturen. Met gemiddeld 18 tot 22 graden is het zo’n drie graden koeler dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Vakantiegangers in eigen land kunnen rekenen op afwisselend weer, met geregeld zonneschijn en soms een bui. De temperatuur blijft echter achter bij de gebruikelijke waarden tijdens de hondsdagen. Toch wordt verwacht dat de temperatuur richting het volgende weekend weer wat zal oplopen.

Oorsprong van de hondsdagen

De term hondsdagen slaat op de periode waarin de ster Sirius niet zichtbaar is. Sirius is de helderste ster aan de hemel (op de zon na) en de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Grote Hond. In de periode van 20 juli tot en met 20 augustus staat Sirius alleen aan de hemel wanneer de zon opkomt, waardoor het zonlicht te fel is om de ster te zien. Deze periode komt overeen met de klimatologisch warmste periode van het jaar. Wanneer Sirius na deze periode weer zichtbaar werd, werd dit in het verleden gezien als een teken dat de hitte en droogte weer zouden afnemen.

Samenvatting

De hondsdagen, traditioneel de warmste periode van het jaar, zijn dit jaar licht wisselvallig. Het weer begon tropisch warm, maar sloeg snel om naar gematigde temperaturen met regen- en onweersbuien. De komende week blijft het weer gematigd, met temperaturen die lager zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De term hondsdagen verwijst naar de periode waarin de ster Sirius niet zichtbaar is door het felle zonlicht, een periode die historisch gezien altijd erg warm is geweest. Met deze informatie over het wisselvallige weer tijdens de hondsdagen kunnen inwoners en vakantiegangers in de regio zich goed voorbereiden op wat hen te wachten staat. Hoewel het weer iets koeler is dan gebruikelijk, biedt het nog steeds voldoende momenten van zonneschijn voor zomerse activiteiten.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.