Zorgfraude in Apeldoorn: Twee inwoners veroordeeld

23 aug , 7:44 Nieuws
Zorgfraude bestraft
De rechter heeft een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw (beiden uit Apeldoorn) veroordeeld vanwege zorgfraude. De man kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vrouw is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Het duo heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en het gebruik van valse documenten. De zaak draaide om gefingeerde zorguren die bij de gemeente Apeldoorn en Arnhem werden gedeclareerd.

Vervalste documenten en gefingeerde zorg

De man stond aan het hoofd van een dienstverlenend bedrijf dat zorg leverde via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Hij sloot hiervoor contracten met de gemeenten Apeldoorn en Arnhem. Echter, in plaats van de afgesproken zorg daadwerkelijk te leveren, diende hij valse declaraties in. De man declareerde zorguren die nooit werden gemaakt of door onvoldoende gekwalificeerd personeel werden uitgevoerd. Om dit te verdoezelen, vervalste hij in de periode van juni 2016 tot en met april 2020 talloze documenten, waaronder arbeidsovereenkomsten, jaaropgaven en facturen. Hierbij werkte hij samen met een boekhouder en de 29-jarige vrouw, die hem hielpen de administratie te vervalsen. De vervalste documenten werden ook gebruikt in juridische procedures tegen de gemeente Apeldoorn en tijdens een onderzoek naar de rechtmatigheid van de declaraties door de gemeente Arnhem.

Hypotheekfraude en veroordeling

Naast zorgfraude pleegde het duo ook hypotheekfraude. Ze maakten valse werkgeversverklaringen en salarisspecificaties om een hypotheek over te schrijven. De vrouw zou met deze valse documenten voldoende inkomen lijken te hebben om een hypotheek op haar naam te krijgen. De man beweerde dat hij niets van de hypotheekfraude afwist en dat hij enkel de documenten had doorgestuurd. Desondanks achtte de rechtbank hen beiden schuldig. De man bekende wel dat hij de controle over zijn bedrijf verloor door de snelle groei, maar hield vol dat hij geen kwaad in de zin had. De rechtbank geloofde hen echter niet en oordeelde dat zowel de zorgfraude als de hypotheekfraude bewust werden uitgevoerd. Bij het opleggen van de straf werd rekening gehouden met het feit dat de man inmiddels de gemeente schadeloos heeft gesteld en dat de vrouw een kleinere rol speelde in de fraude. Ook het feit dat het stel samen een jong kind heeft, werd meegenomen in het oordeel.
Wat is zorgfraude?
Zorgfraude is een ernstige vorm van fraude waarbij geld wordt misbruikt dat bedoeld is voor zorg en welzijn. Dit kan variëren van het declareren van niet-geleverde zorg tot het vervalsen van documenten om onterecht geld van de overheid of zorgverzekeraars te ontvangen. Zorgfraude ondermijnt niet alleen het vertrouwen in de zorgsector, maar leidt ook tot hogere kosten voor iedereen. De schade van zorgfraude kan aanzienlijk zijn, zowel financieel als maatschappelijk. Het is daarom belangrijk dat er strenge controles en duidelijke regels zijn om fraude te voorkomen. In dit geval is de zorgfraude door het Apeldoornse duo gelukkig ontdekt en aangepakt, maar het laat zien hoe kwetsbaar het systeem kan zijn voor misbruik. Het bestrijden van zorgfraude is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat zorggelden terechtkomen bij de mensen die het echt nodig hebben.
De zaak toont aan hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven voor zorgfraude. Door streng op te treden tegen fraudeurs, wordt de integriteit van de zorgsector beschermd en wordt voorkomen dat gemeenschapsgeld op de verkeerde plek terechtkomt.
Zorgfraude bestraft

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.