Rose Nijkamp weer in topvorm en wint eerste ITF  U18-titel

In de week 28/6-4/7 schreef de 15 jarige Apeldoornse tennis talent Rose Nijkamp voor het eerst een ITF U18 op haar naam.

Wild card goed besteed

Rose die toegelaten werd aan het internationale ITF toernooi door middel van een wild card trof in de eerste ronde de 5de geplaatste en  #2 van Belgie Flo Helsen (ITF-527 op de wereldranglijst). Nijkamp speelde overtuigend en won met 6-1 6-4. In de tweede ronde wachtte een andere Nederlandse speelster: Isis van de Broek (ITF-904). Na een stevige wedstrijd won Rose in sets met 6-4 7-6 (0). Woensdag in de kwartfinale trof Rose de Duitse Leonie Muller, die verassend een dag eerder de 1e geplaatste uitschakelde in 3 sets. Muller begon heel sterk en had in de eerste set een voorsprong van 3-1 maar Rose bleef rustig en uiteindelijk won ze met 6-4 7-5. In de halve finale trof ze een andere geplaatste speelster: de Argentijnse Tiziana Rossini [3] (ITF 426). Rose begon de wedstrijd heel sterk en na ruim 90 minuten spel won met 6-2 6-2.

Spannende finale

Het meest spannende maar ook mooiste wedstrijd was zonder twijfel de finale tegen de Slowaakse Irina Balus, 2e geplaatste en #388 op de wereldranglijst. Balus begon sterk en had een 5-2 voorsprong in de eerste set. Maar Rose kwam terug en maakte 6-5. Daarna volgde weer een zeer hard bevochten game die werd door de Slowaakse gewonnen. In de tie-break stond Balus weer met 6-1 voor maar Nijkamp bleef bij de les en won uiteindelijk de tiebreak (en set) met 8-6. In de tweede set ging het weer gelijk tot 3-3 maar uiteindelijk werd deze set door de Slowaakse gewonnen. Ook derde set werd een spektakel. Nijkamp speelde aanvallend en slim maar de Slowaakse had overal een antwoord. Tot 4-1 in de voordeel van Balus.  Want vanaf dat punt is het spelplan van Rose bijna foutloos. Score finaal: 76(6) 3-6 6-4.

Goede vooruitzichten

Rose schrijft de eerste ITF overwinning op haar naam van haar carriere en maakt deze week een sprong op de ranglijst van maar liefst 457 plekken tot TOP 500. Vanaf deze week is Rose de hoogstgeplaatste Nederlandse speler U16 ook op de ITF wereldranglijst U18 jaar. Afgelopen week maakte KNLTB de selectie voor de Europese Team Kampioenschappen t/m 16 bekend gemaakt.  De 15 jarige Apeldoornse talent versterkt de selectie naast twee andere speelsters.