Lokale nieuwszender raakt mogelijk zendvergunning kwijt 

Foto: Pixabay

Door Henny A.J. Kreeft – Op de site van het Apeldoorns Stadsblad kwam ik een artikeltje tegen over het feit dat de gemeenteraad een advies geeft aan het Commissariaat van de Media over de nieuwe zendvergunning voor de komende vijf jaar. Let op, het is een advies en dus kan het Commissariaat dat advies naast zich neerleggen en zelf een keuze maken. Volgens mij heet dat onafhankelijke democratie … net even verzonnen, overigens ….

Nu weet ik niet of u vaak naar de lokale zenders luistert of geïnteresseerd bent in lokaal nieuws, wel, laat ik u dit zeggen, u mag me ervoor wakker maken. Bij wijze van spreken dan, maar laat het mijn vrouw maar niet horen.

Ik ben zo’n gestoorde-lokaal-nieuws-freak die zelfs tegenwoordig verschillende lokale sites van krant en andere (social) media door het hele land afstruint om te kijken of er wat over te schrijven is.

Nu is fantastisch als een politieke partij zich inzet voor een lokale zender, maar dat heeft natuurlijk twee kanten. Die lokale partij zal altijd uitzending willen en zeker tegen de verkiezingstijd; ik weet er alles van, ik heb het zelf ook gedaan toen ik nog in de actieve politiek zat. Maar ook daar was ik dwars en eigenwijs en de actieve politiek heb ik al weer een tijdje achter me liggen, maar ik volg alles wel zoveel mogelijk.

Bij mij in de buurt kan ik op de tv twee lokale zenders ontvangen, één die als ik kijk meestal een tekstprogramma aan het proberen is en bij de andere – Harderwijk – kon ik meestal mooie oude vissermansliedjes ontvangen. Iets om mee te zingen, tenslotte heb ik ook nog op een kerkkoor gezeten. Nog regelmatig even de keel oefenen en stemmen.

Echter om de een of andere – voor mij – onverklaarbare reden, zit die zender tegenwoordig achter een slotje, zoiets als betaald kijken. Misschien hebben de buren mijn stem te vaak laat op de avond gehoord.

Maar even serieus, een lokale zender hoort niet achter een ‘slotje’ te zitten, betaald tv, nee, die moet voor een ieder bereikbaar zijn. Gewoon, de gehele dag.

Ik zag dat voor de zendvergunning Apeldoorn al drie kandidaten zijn, maar met de steun van CDA Apeldoorn, de SP, PvdA, SGP, VSP en GB Apeldoorn en een amendement is er nog niets aan de hand. Kat in het bakje. Geloof me maar, die RTV Apeldoorn ben je de komende vijf jaar nog niet kwijt. En het blijken – althans volgens het CDA – kanjers en professionals te zijn en die kunnen het weten.

In ieder geval sterkte en tot een volgende keer.