Kapitein van het schip doet niet aan thuiswerken

Foto: Arnhemcity12 Wikimedia

Kapitein van het schip Apeldoorn

In De Stentor was laatst een artikel te vinden over het feit dat de Commissaris van de Koning van Gelderland gewoon elke dag in het provinciehuis in Arnhem aan het werk is. Op dat moment sta ik dan weer in dubio. Aan de ene kant is het advies van het Rijk dat men vooral thuis moet werken – indien mogelijk – en de Commissaris zegt dat het “ … hartstikke veilig … “ is. Echt,  ik ben nu het spoor kwijt.

In een artikel geeft Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, aan dat zijn kamer compleet veilig is, dat er zelfs zonder mondkapjes overlegd kan worden, mede gezien dat de kamer een afgesloten ruimte is:  “ … Hier loopt verder niemand zomaar rond omdat het een afgesloten ruimte is … “  De heer Berends gaat in het artikel uitleggen, waar het om draait, en geeft aan dat het provinciehuis geen normaal kantoor is, maar een onderdeel van “ …  een democratisch proces … “

Dus als ik het op mijn simpele manier lees, begrijp ik dus dat een gebouw, dat geen normaal kantoor is, maar een onderdeel van het democratisch proces, gewoon open mag en dat er gewoon gewerkt kan worden. Wow, als ondernemers dat nu ook eens zouden zeggen voor hun eigen zaak, als het een kledingzaak is, of sterker nog de kapper – tenslotte is een kapper een onderdeel van het democratisch proces, daar de klant bepaalt zelf waar en hoe er geknipt gaat worden – of een horecabedrijf, want de klant bepaalt zelf  wat men wil drinken of eten, ook een democratisch proces.

En ik – met mijn politieke ervaring – heb altijd gedacht, dat de Commissaris van de Koning eigenlijk een voorbeeldfunctie is voor zijn of haar provincie. De heer Berends denkt er toch anders over dan zijn collega’s van Flevoland of Overijssel.

De heer Leen Verbeek, Commissaris van de Koning in Flevoland zit op een compleet andere lijn en heeft in dezelfde krant aangegeven dat Flevoland het kabinetsbeleid volgt, dus zoveel mogelijk thuis werkt: “ … Daarin heeft de provincie een voorbeeldfunctie … “ Natuurlijk komt de Commissaris wel in het provinciehuis, “ … Alleen als het écht niet anders kan … Maar dat proberen we tot een absoluut minimum te werken … ”

Ook de Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, kijkt hier op dezelfde manier tegen aan.

Mijn vraag is dan dus, wie geeft het voorbeeld aan de inwoners van zijn of haar provincie, gezien het uitgebrachte kabinetsbeleid? Ik denk dat we het antwoord wel weten, maar het is  wel een dubieuze gedachte, als er onder collega’s in dit belangrijke dossier verschillende uitgangspunten worden gehanteerd. Dit is voor de inwoners van die provincie niet meer te volgen.

Natuurlijk is de Commissaris van de Koning de kapitein van zijn schip, de provincie, maar daar hoort wel bij dat het goede voorbeeld gegeven wordt op een manier dat de inwoners van de provincies het snappen, en zeker als de provincies naast elkaar liggen, zoals Gelderland, Overijssel en Flevoland. Zeker benieuwd hoe het onderlinge overleg wordt uitgevoerd en hoe de verschillende veiligheidsregio’s en dus de burgemeesters hierover denken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen