Vuurwerk discussie in april in het stadhuis, door Henny Kreeft

Foto: ©Canva

Vuurwerk discussie in april 

Soms kom je van die zaken tegen, waarvan je denkt, nú en wat moet dat hier. Zo ook deze week een artikel in De Stentor met de kop ‘Wordt vuurwerkverbod in Apeldoorn toch wéér uitgesteld?’ Ik wist niet wat ik zag, toen ik het artikel tegenkwam. En dus drie of vier keer de datum controleren, maar er stond echt 08-04-21. Dus dat moet wel goed zijn, toch? 

De opzet zou zijn geweest dat Apeldoorn een van de eerste vuurwerkvrije gemeenten van Nederland zou worden. En men gelooft het echt. Het is nu april en ik hoor hier in de buurt klappen, die lijken op die van vuurwerk afsteken. Op het moment dat iets verboden wordt, gaat de gemiddelde Nederlander het juist doen. Zeg nu zelf, zo zijn we met z’n allen. Als men iets verbiedt en duidelijk niets uitlegt – terwijl het bij de geschiedenis van Nederland hoort – dan gooien we een bepaald lichaamsdeel tegen de krib.

De meerderheid van de gemeenteraad Apeldoorn heeft in oktober 2019 besloten, dat de consument tijdens de jaarwisseling 2020 / 2021 zelf niets meer mocht afsteken.

Hier zijn dus drie belangrijke kreten uit te halen. Het eerste is dat de consument zelf geen vuurwerk meer mag afsteken. Let op: dat betekent dus niet dat er geen vuurwerk meer afgestoken gaat worden. Want naast de consument is er natuurlijk de ‘professional’ en die mag dus wel vuurwerk afsteken. Dus op die manier kan Apeldoorn niet een vuurwerkvrije gemeente worden genoemd.

Het tweede punt is dat er niets meer afgestoken mag worden door de consument. Betekent dit dan ook, dat er geen vuurwerk meer te kopen valt? Neen, dat kan niet, want dat is een wet die landelijk vastgelegd moet worden. Men kan niet lokaal een wet vastleggen, dat in de gemeente Apeldoorn geen vuurwerk verkocht mag worden. Dit betekent nl gewoon dat de ‘consument’ het vuurwerk buiten Apeldoorn gaat inkopen. Of sterker nog, gewoon bestellen bij een bedrijf als bol.com of amazon.com en het wordt netjes thuis afgeleverd. En dat nog gratis ook. En Apeldoorn wordt dus niet een vuurwerkvrije gemeente.

En dan het derde punt. Dat is dat de gemeenteraad in 2019 besloot over de jaarwisseling 2020 / 2021. Nu is die datum al gepasseerd en er is gewoon vuurwerk afgeschoten.
Het artikel gaf aan dat door Corona er weinig gelegenheid is geweest om het verbod goed voor te bereiden. Natuurlijk je reinste onzin. Vorig jaar was er Corona, maar ook dit jaar.

En Nederland heeft de mogelijkheid om via een digitaal systeem te kunnen vergaderen. En om de bevolking mee te laten praten, is een simpele brief of een link naar een gemeentelijke site meer dan genoeg.

Is het nu wel zo, dat Apeldoorn een vuurwerkvrije gemeente wil worden. Het lijkt er op dat het college haar oren open heeft gezet voor de bevolking. Zo zou een snelle invoering van het verbod inderdaad lastig kunnen zijn. Een volledig vuurwerkverbod zal niet passen in deze tijd, daar men mogelijk op enig moment eindelijk bevrijd is van de beperkingen die Corona heeft meegebracht. Op dat moment, zal vuurwerk wel eens heel belangrijk kunnen zijn, na zoveel tijd met allerlei beperkingen.

Cookieinstellingen