Ineens viel bij ons het kwartje, column door juffrouw Raadgever

Foto: ©Canva

Ze zijn er weer, de moestuintjes. Verschillende supermarkten hebben ook nog wel eens een leuke uitdaging voor kinderen en ook volwassenen.

Een uitdaging is het zeker want niet iedereen heeft het in de vingers om de voorgeschreven handelingen moeiteloos op te volgen die zo mooi op de verpakkingen beschreven staan.

“Weet je, zegt ze, die acties hebben ze al jaren. Ik kan me nog herinneren dat ik ze zo leuk vond dat we heel wat van die tuintjes bij de boodschappen verzamelden. En dan, op een woensdagmiddag, gezellig met de kinderen aan de slag. Daar konden ze wat van leren. Misschien was er dan wel eentje bij die het op zou pakken en later zelf een moestuin zou planten bij zijn eigen huis. Ja soms ben ik wel eens té enthousiast. Het waren de tuintjes waarbij we tot ontdekking kwamen dat een van onze jongens dyslexie had. Ondanks de eenvoudige beschrijving kwam hij er niet uit. Ik liet hem voorlezen wat de eerste stap was. Het lukte hem niet de aanwijzingen hardop voor te lezen. Ineens viel bij ons het kwartje. Het leek erop dat hij het echt niet kon lezen. De juf had er ook al over geklaagd dat lezen moeilijk ging. Hij vond lezen niet leuk en dat had hij laten merken ook. We besloten naar een opticien te gaan waarvan we wisten dat hij ook een goede oogmeting kon doen. Tot onze ontsteltenis bleek dat de jongen prisma’s nodig had. Het duurde lang totdat de man klaar was met het uittesten van verschillende ronde glaasjes in een meetapparaat. Gespannen zaten we te wachten. Toen liet de opticien hem uit een boek voorlezen. Met moeite las hij maar had er duidelijk veel moeite mee. Toen mocht hij het nog eens proberen maar nu met de op sterkte uitgemeten proefglazen. Je zult het misschien niet geloven maar hij las zonder horten en stoten hetzelfde stukje nog eens. Ik had tranen in mijn ogen. Er zat ‘kleur’ in. Alleen al het idee dat het kind zolang had geworsteld met het ontcijferen van woorden en letters en cijfers en dat wij er niets van in de gaten hadden. Moet je nagaan we hadden zelfs al een gesprek met de juffen op school. Een van hen raadde aan hem naar het bijzondere onderwijs te sturen. Hij raakte te veel achter. In dat gesprek bleek dat zijn klasse lerares het er niet mee eens was. Hij was nog maar net zeven en ze wilde hem in ieder geval nog een jaar houden. Gelukkig maar. Een week later kreeg hij zijn bril. Hij zat bij ons achter in de auto en ik hoor ineens een stemmetje zeggen. “Goh, de bomen hebben losse bladeren. Ik heb altijd gedacht dat het één groene bol was en vond het al raar dat in de herfst die bol uit elkaar viel. Je begrijpt dat we er even stil van waren. Een hele poos hebben we ons schuldig gevoeld. Hoe had het kunnen gebeuren dat we dit niet in de gaten hadden. Ook de juffen dus niet. Inmiddels is hij volwassen en heeft hij bereikt wat hij wilde. Zonder problemen. Geweldig.

Nadat ik zelf een keer met die tuintjes aan de slag ben geweest gaf ik al gauw de moed op. Op facebook zag ik dat mijn nicht foto’s van; tomaten, zonnebloemen enz. plaatste maar bij ons, nee hoor geen sprietje te bekennen na de voorgeschreven kweekdagen. Er viel niets over te planten in een grotere pot laat staan dat er na een X aantal dagen een vruchtje te oogsten viel. Ik besloot de tuintjes buiten de winkel uit te delen aan de kinderen die er stonden. Die blije gezichtjes was het zeker waard. Ik weet niet of jij het gemerkt hebt. Maar dit jaar staan de kinderen er niet. Oorzaak corona. Zo jammer. Dus nu ga ik het dan toch maar zelf eens proberen. Misschien gaat het me wel lukken. Vind je het leuk om even samen aan de slag te gaan. Ze staan daar.”

Heel zorgvuldig lees ik de ‘gebruiksaanwijzingen’ stap voor stap voor. Als ik eraan mee kan werken dat het haar dit jaar gaat lukken om een leuke oogst te krijgen, doe ik dat graag. Alleen: “géén garantie verzekerd hoor”, heb ik haar gewaarschuwd. Maar dat blijkt geen probleem te zijn. Om te beginnen maken we de uitgedrukte naamkaartjes vast op houten satéprikkers. Dat zal een goed overzichtelijk geheel geven. De kartonnen cup ’s zetten we in de houders, keurig op een rij. De schoteltjes met de tabletten samengeperste aarde besprenkelen we met de goede hoeveelheid water. Het moet precies genoeg zijn dus het bewaarde maatbekertje, van de medicijnen, komt nu goed van pas. Het moet haar dit jaar lukken. En ja hoor, op de schoteltjes rijzen de lichtbruine tabletten tot mooie hoge torentjes van zwart/bruine aarde. Hoe leuk is dat. Weer een stap dichter bij een moestuintje. Nu kunnen de cup ’s tot één centimeter onder de rand gevuld worden met de aarde. Dan op het aarden vlakje van elke cup een matje met zaadjes of een paar losse zaadjes. Daarop moet nog een laagje van de overgelaten aarde. Let op, niet aandrukken. En zo komt het dat ik nu met potaarde onder de nagels tegenover haar zit. Dan kunnen de satéprikkers in de hoek geplaatst worden. Gelukkig staat op elk matje wat de naam van het te verwachten plantje is dus dat kan niet missen. O, ‘blikje’ als we nu maar niet de verkeerde namen bij de zaadjes zetten. Er ontstaat een lichte paniek. Hebben we zo precies gedaan wat er stond en dreigt het nog mis te gaan. Of toch niet. Maar natuurlijk ze herinnert zich dat de pitten van een zonnebloem groter en anders zijn dan die van de pompoen en dus dat kan dan toch niet missen. Opgelucht zet ze de prikkers erbij. Dit gaat de goede kant op.  De beloftes op de verpakkingen laten zien dat het evenwicht in de natuur uiteindelijk moet zorgen dat het een geslaagd project wordt. De combinatie van het aantrekken van insecten en de geuren van de plantjes moeten uiteindelijk het werk gaan doen. In het zonnetje en niet te koud. Vol verwachting zet ze de moestuintjes buiten op het tuintafeltje in de hoek. Wat is de middag snel gegaan. We kunnen niet wachten tot er sprietjes groen zichtbaar worden. Geduld dus. Het was leuk een aanrader dus.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Het bericht Ineens viel bij ons het kwartje verscheen eerst op Barneveld.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen