Steeds meer dieren afschieten is een column van Henny A.J. Kreeft

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

Alsof het niet erger kan. In de Oostvaardersplassen is het een ellende van jewelste. Daar zijn 200 Konikpaarden ‘teveel’ – wat een vreemd woord voor dieren – en die moeten dus naar de slacht. De voorzieningenrechter heeft besloten met de eenvoudige opmerking dat het Rijk het heeft besloten en dat hij daar niet tegenin kan gaan. Wat een bullshit.

Konikpaarden

Gelukkig – excuses, ook dit is zo’n vreemd woord – mochten – en met nadruk op het woord Mochten – 28 paarden naar Denemarken vertrekken. Hierbij schijnt de gemeente Vejle uit Denemarken contact gezocht te hebben met Staatsbosbeheer. Aangezien de 28 paarden nu daar zijn aangekomen en vrijgelaten in twee Natura 2000-gebieden, kan de gemeente Vejle voldoen aan de doelstellingen voor die gebieden.

Veluwe

Maar het kan nog erger. Nu blijkt op de Veluwe dezelfde ellende aan de hand te zijn. Wij, mensen, hebben totaal geen verstand van dier en welzijn. Wat blijkt nu dus weer op de Veluwe? Er schijnen zo’n 10.000 wilde zwijnen, 4.600 edelherten en 1.100 damherten op de Veluwe te leven. En wat hebben de ‘kantoor’medewerkers van Faunabeheereenheid Gelderland nu in al hun wijsheid besloten? In maart mogen op de Veluwe – let op en nu komt het – nog maar 1.350 zwijnen, 1.600 edelherten en 424 damherten leven. Alsof je een emmer leeggooit. Van de wilde zwijnen mag nog iets meer dan 13 procent blijven leven. Van de edelherten nog geen 35 procent en van de damherten nog geen 39 procent. Het is bijna niet te beschrijven met droge ogen. Harry Voss van Faunabescherming heeft aangegeven dat er op de Veluwe zeker niet te veel wild leeft. Maar het afschot van de dieren is alleen maar tot vermaak van de jagers. Hij heeft het over bloedvergieten op de Veluwe.

Wat is er toch mis met het Nederlandse dier en welzijn? Hebben we dan nog nooit gehoord van het feit dat een dier ook het recht heeft op een leven? Volgens mij is dit een goed plan voor de Partij voor de Dieren om dit eens op te pakken.

Het kan toch gewoon niet dat op deze onmenselijke en onbeschofte wijze gejaagd wordt op dieren die in onze natuur leven? Nederland is geen safari-land waar je op olifanten kan gaan jagen. De Konikpaarden, de edelherten en damherten en de wilde zwijnen zijn een onderdeel van onze natuur. Mocht het aantal uit de klauwen lopen, probeer dan eens iets aan geboortebeperking. Misschien hebben de Gezondheidsdienst voor Dieren, dierenartsen en Wageningen Universiteit nog wel wat ideeën hierover.
Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.