Een zomers idee

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

“Zo, zegt ze, ik heb het voor elkaar. Eens in de veertiendagen laat ik fijn mijn boodschappen thuisbezorgen.”

Column juffrouw Raadgever

Tijdens de lockdown hebben ze dat al een paar keer gedaan. Toen beviel het niet zo, weet ik. Maar daar is blijkbaar verandering in gekomen. We komen elkaar tegen vlak bij de supermarkt. Zij met een grote boodschappentas, gevuld met lege flessen. Ze ziet me kijken. “Ja, stom hé, hier loop ik nu met een tas gevuld met statiegeldflessen. Met de nadruk op statiegeld want dit wordt wel even een dingetje. Voor de laatste keer, moet je weten. Al jaren spaar ik het statiegeld voor wat leuke extra dingen en daar gaat dus nu ook verandering in komen. Helaas wordt straks het statiegeld verrekend in het totaalbedrag van de bestelde boodschappen. Zo’n gedoe met uitrekenen dan, dat wordt hem niet. En ik beloof je wij hoeven ook straks eigenlijk geen flessen meer te kopen.” Hoe dan denk ik. Ze vertelt: Het blijkt dat ze ook besloten hebben om over te stappen op een apparaat dat bubbels in water pompt. Hoe het ding heet kan ze even niet op komen. Morgen wordt het apparaat bezorgt met extra flessen en twee koolzuurpatronen. Eén voor de zekerheid dat ze niet zonder komen te zitten. Ze hebben geen idee hoe snel zo’n fles leeg is. Op alles voorbereid dus, moet je maar denken en dan gaan ze aan de slag. Haar man heeft uitgelegd hoe het werkt. Ik help haar even het heet een Sodastream. Tuurlijk het heet een Sodastream. Ik moet weten dat het meeste water in Nederland best zo uit de kraan gedronken kan worden. Zeker in het midden van het land met name in de Gelderse Vallei, komt heerlijk water zó uit de kraan. Er zit daar bijna geen kalk in het water.  Zo jammer dat ze daar ook de was meedoen en de wc mee doorspoelen. Ze weet dat er daar eigenlijk geen ontkalkingsmiddel nodig is om de machines goed te houden. Heel eerlijk zou er toch iets mee gedaan moeten worden. En dan bedoelt ze dat er ander water voor de was en zo gebruikt zou moeten worden. Het is toch raar, eerst wordt het water drinkbaar gemaakt en dan spoelen we het zo weer door de plé. Hoe het precies zit weet ze niet, maar het is wel zo. Even kort door de bocht, glimlacht ze.

Wijzend op de tas gaat ze verder, maar wat die flessen betreft. Ze zijn er helemaal klaar mee. Met het sjouwen van die zware flessen met drinken dan. Zij stappen over op aanmaaklimonade. Er zijn tegenwoordig zulke lekkere en veel verschillende smaken. Ja, ze hebben zich goed voorbereid. Vijf verschillende smaken zonder suiker zijn er besteld en ze hebben zelfs limonadesiroop met de smaak van cola. Op de bestelsite van de supermarkt stonden zoveel verschillende soorten dat ze eerst even verbijsterd hadden zitten kijken. Hun keuze stress was eigenlijk net zo erg als in de winkel. Serieus, de keuze is reuze en daar wilden ze nu juist vanaf. En voorlopig kunnen ze dus elk moment kiezen. Vanavond komen de boodschappen en vanaf morgen elke dag vers gekoelde vruchtendranken naar eigen smaak. “Ik kan niet wachten. Maar eerst deze flessen wegbrengen. Het laatste statiegeld kan nog mooi bij het al gespaarde geld. Het idee is een paar mooie glazen te kopen,” besluit ze.

We praten nog even verder en als we afscheid nemen vraagt ze: “Wanneer kun je langskomen. Ik heb ineens een idee. Wat denk je van een High Limo proeverij met allerlei lekkers erbij.” Ik verdenk haar ervan dat ze in haar hoofd het alweer helemaal uitgewerkt heeft. Ik ken haar al zolang. En ja hoor; “Zie je het voor je een gezellig gedekte en versierde tafel. Een paar mooie schalen of van die stapelschalen, etagères. Kannetjes met de verschillende limonades en flessen gekoeld water, plat en bubbels. Ik ga ook wat kleinere glazen zoeken. Anders wordt het misschien te veel. Misschien wel kleine wijn of port glazen. Dat heeft ook wel wat. Daar kun je toch best non alcohol ook in schenken. We nodigen nog een paar hier uit de buurt uit. Het hoeft echt niet veel te kosten. We kunnen zelfs vragen of ieder die komt iets zelf bakt of meeneemt. Wat vind je ervan”, draaft ze door. Een beetje overdonderd en toch ook wel wat meegesleept in haar enthousiasme heb ik het lef niet om ook maar in de richting van nee te denken. Natuurlijk beloof ik om te komen. Ze zal me laten weten wanneer. Top ik wacht het rustig af. Thuis bedenk ik dat het helemaal niet zo’n gek idee is. Een middag samen met nog anderen. Geen idee of het al eerder vertoond is een High Limo Middag. Duizelig zullen we er in ieder geval niet van worden. Ik laat me verrassen.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen