Welkom in Holland

Foto:

Welkom in Holland,

Het is veel te warm om buiten te zitten. Zo jammer want ze hebben hun best gedaan om de tuin gezellig in te richten. 

Column van juffrouw Raadgever

Ze had wat voorbeelden gezocht in verschillende weekbladen en kwam tot de ontdekking dat ze toch echt zelf aan de slag moest. Ze zag de mooiste kleurencombinaties en een hoeveelheid aan materialen. Voor iedereen is er wel wat bij wat leuk is. Van goedkoop tot heel duur. Je kunt je afvragen of duur ook altijd het beste is. Die tijdschriften zijn puur om plannen te kunnen maken bleek na een flinke stapel te hebben door gebladerd. En dat was haar echt wel gelukt. En zeg nou zelf, wie wat bewaard die heeft wat want, die ligstoelen van al heel wat jaartjes geleden zijn weer nieuw op de markt gekomen. Ze staan gewoon weer in het blad. Beetje heel veel duurder, dat dan weer wel. Pff hadden ze nu die houten geraamtes, maar niet bij het grofvuil gedaan toen ze de schuur moesten ontruimen voor de verhuizing. Vorige week had ze de stof, om de versleten lopers te vervangen, aan de meter kunnen kopen op de markt. Ze had er met gemengde gevoelens even bij staan kijken. Mooie frisse kleuren. Ik hoor een diepe zucht en zie dat ze me beschuldigend aankijkt. “Weet je, zeker weten dat ik niet de enige ben met dit soort spijt, ik durf er wel iets om te verwedden dat ook jij wel eens iets in een verwoede opruimbui richting de vuilnisbelt of naar de Restore hebt gebracht. Zoals je mij toen ook aanraadde. Tijd voor iets nieuws. En je had gelijk. Zo zijn wij Hollanders nou eenmaal. Opgeruimd staat netjes.” Ze heeft gelijk. 

Mijn hersenen draaien en er komen verschillende beelden voorbij van spullen die ik met liefde terug zou willen halen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer. Misschien is een middagje shoppen in de tweedehandswinkel wel een heel goed idee. Gewoon om de boel buiten een beetje op te fleuren. Wel zaak dat je niet weer voor je eigen weggebrachte spullen gaat betalen. Stel je voor, dat zou een beetje erg stom zijn.  Het zal best lukken om er een kleurig geheel van te maken. Ze heeft nu mooie stoelen waar je zo heerlijk in weg kunt zakken met een boek of tijdschrift en een hogere set. Stoelen en een tafeltje. Laptop erop en buiten je e-mails afwerken dat is de bedoeling. Heerlijk.  Eigenlijk zou ze er veel meer willen zitten. Maar ook bij die mooie plaatjes in de tijdschriften staat niet vermeld dat je maar een relatief korte periode kunt genieten van je tuin. Want er is altijd wel wat. De wind en onverwachte regen die je laat rennen om al je, nog maar een paar uur eerder uitgestalde kussens en prullen, droog binnen te krijgen. Het zou een reden kunnen zijn om niet al te veel uit te stallen. Of in ieder geval iets wat tegen een regenbuitje kan. O, ja en dan zijn het de wespen die je min of meer van je plekje wegjagen.  Nu is de temperatuur zo hoog opgelopen dat het te warm is om buiten te zitten. Een paar parasols helpen dan niet echt. Zelfs in de schaduw, op die beschutte plek, wijst de thermometer, zo rond het middaguur zomaar boven de dertig graden aan. Al een paar nachten hebben ze alles gewoon laten staan.  Het was al een paar avonden tot laat genieten. Vooral als ook nog alle kaarsen in de lantaarns aan zijn. Kijk en dan heb je tenminste niet voor niets de boel gezellig gemaakt.

Ze zijn zich er wel van bewust dat niet iedereen zich gelukkig kan prijzen met zo’n tuintje. Ze voelt zich dan ook schuldig nu ze zo zitten te mauwen. Zo bedoelde ze het niet. Nog een paar uurtjes en dan kunnen ze zich weer buiten installeren, dan zal de thermometer wel wat gedaald zijn. Ze heeft in ieder geval de tv-programma’s die ze graag wil zien vast op record gezet. Die kijkt ze later wel als het buiten te warm is en ze de koelte achter de gesloten ramen en gordijnen opzoekt.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen