Nazomer en de geur van de Herfst

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

We zijn al een paar dagen aan huis gekluisterd. Nee, geen vervelend virus. Helaas heeft een wel besmettelijke, flinke verkoudheid ons danig te pakken.

Column juffrouw Raadgever

Eindelijk is de koorts weg en het wordt tijd weer eens een frisse neus op te halen. Als de deur opengaat stroomt er een herkenbare geur van afstervend blad en natte grond naar binnen. Het schiet door mijn hoofd; Herfst. Heerlijk eigenlijk dat elk jaargetijde zijn eigen geur en lichtinval of sfeer kent. De geur van de herfst is trouwens wel heel uitgesproken kruidig. En toch is het nog echt geen echte herfst ook al zeggen de weerkalenders dat wel, maar goed alles op zijn tijd. De sfeer doet er trouwens heel veel toe. Nazomer of herfst, boeien, wat ons betreft, de gezellige tijd komt er weer aan. En met gezellige tijd wordt eigenlijk knusse tijd bedoeld. In de zomer is iedereen op pad ergens naar toe. In de nazomer en herfst zijn we vooral bezig met het in huis weer knus te maken. Oude spullen eruit en nieuwe erin. Veranderen oké maar niet nog voller maken dus. Dat is de afspraak. Aan de overkant van de straat zie ik het alweer gebeuren. Sommige mensen pakken het wel heel grondig aan. En tot mijn verbazing. Elk jaar weer. Morgen komt de groot-vuil ophaaldienst. Op de oprit van de overburen groeit langzaamaan de berg met afgedankte huisraad. Een stapel terracottapotten, een stapel vuilnis zakken met laat mé raden stoelkussens, een doos met zo te zien lampenkappen en kapjes allemaal in een kleurscharkering van het bruinrode. Het is duidelijk, onze buuf heeft een andere kleur combinatie voor deze winter in haar hoofd. En beslist nergens anders. Vanuit mijn keukenraam zie ik iemand naar haar deur lopen. Het is dezelfde vrouw die ik al eerder langs zag fietsen. Niet één keer maar al vaker. Zou ze dan nu eindelijk de moed hebben. En ja hoor, ze belt aan. Even later staat ze samen met onze buuf bij de spullen op de oprit. Gelukkig, dat krijgt zo te zien, een nieuwe bestemming. Hoe gaaf is dat. Oeps, maar nu lijkt het of ik de hele dag in de keuken sta te kijken. Echt niet maar als je het zo op papier leest lijkt het er wel op. Soms kun je dingen ook wel raden toch. Eigenlijk zijn we dus allemaal net dieren. We verstevigen ons nest voor de komst van een koudere en natte tijd. Tijdschriften vallen door de brievenbus. Allemaal leuke en trendy ideeën. Kleuren combinaties waar je even voor met je ogen knippert. De één is er vatbaarder voor dan de ander. De één kan met een paar dingetjes de boel al op pimpen en de ander vindt het nodig om de hele boel te verbouwen.

Nog niet zo lang geleden was het een regelrechte vloek als je blauw met groen combineerde of rood met oranje. Wie bedacht zoiets. En kijk eens om je heen. Overal zie je nu juist die combinaties. Want nu kan en mag het allemaal wel. Hoera! Hoera! Ja, als je het nog niet door had, ik hou wel van iets aparts. Vooral in de mode. Elk najaar weer een uitdaging. Dat, uhu net iets anders dan waar al die anderen mee lopen, weet je wel. Zo van BOEM kijk die nou. Helaas krijg ik meestal de afkeurende blik van mijn maatje met de wijze woorden: Doe maar niet. Net ietsje te veel. En dan die veel zeggende blik. Eerlijk, dan zakt mijn lef regelrecht mijn schoenen in. Toch wel jammer. Want laatst zag ik het weer gebeuren. Waar ik zo graag míjn onderscheid in gemaakt had, liep nu voor mijn ogen langs. Trouwens wel met die afkeurende blik van mijn privé adviseur nágekeken. Was zijn ‘rem’ nu een goede bescherming voor mij geweest? Denk het wel. Want doorslaan kan ik als de beste en heel eerlijk ik ben van sterrenbeeld maagd en die wordt toegeschreven dat ze gevoelig is voor mode en de laatste trends in de gaten heeft, en dan dus het overzicht kwijtraakt en als eerste met een totaal nog niet geaccepteerde combinatie rondloopt. Best fijn zo’n ‘tegenpool’ in huis. Het behoed je voor onwijsheden. Maar je moet natuurlijk wel willen luisteren naar een ‘wijze’ raad. Er is ook wel eens een vlam in de pan hoor en dan zet ik echt wel door. Ik zeg, kom maar op met al die kleuren ik geloof dat iedereen daar echt aan toe is.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen