Elke dag Werelddierendag

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

“Heb jij je hond nog even extra verwend afgelopen dinsdag. Het was dierendag. Tijdens verschillende tv-programma’s waren er dieren aanwezig. Het onderwerp van gesprek.” Ze kijkt me vragend aan.

Column juffrouw Raadgever

“Nou als ik heel eerlijk ben, nee. Onze hond heeft het altijd goed bij ons. Als er een op iets extra’s heeft zitten wachten was het niet onze hond. En ja mij was het ook opgevallen, al die dieren op TV. En zeg nou zelf, zou een Kameleon een prachtig beestje, dat dan weer wel, het fijn gevonden hebben meer dan een kwartier op de hand van iemand te hangen met een felle lamp op zijn koppie? Daar geloof ik namelijk niks van. En dat op werelddierendag. Het arme beest. Laat dat beestje waar hij hoort. In de natuur of in zijn terrarium als het dan zo nodig in gevangenschap moet leven. Dat heb ik trouwens nooit begrepen, puur voor de heb. Iets wat een ander niet heeft.”

We lopen buiten en de wind waait door de bladeren van de bomen. Zo nu en dan schijnt de zon tussen twee wolken door. Een echte Hollandse nazomerse dag. We hebben altijd wel wat te praten zo ook nu. En dan ineens staan we in een regen van eikels. Ze ketsen op de auto’s iets verder op. Het is een kabaal van jewelste. Dat vindt ook onze hond. Hij blijft stokstijf staan. We kijken naar zijn reactie. Anders dan wij denken is het voor hem geen hárder geluid, maar bij hem klinkt het béter.  Als we verder lopen vuren we verschillende vragen op elkaar af. Weet jij hoe het komt dat de hond de auto van de baas al lang van tevoren hoort aankomen? Hoe kan dat? Je ziet hem altijd rond een bepaalde tijd onrustig worden.  Ervaring met het opleiden van een jachthond leert je als eigenaar dat het beest hele hoge en voor een mens bijna niet te waarnemen geluiden wél kan horen. Schaapherders hebben fluitjes voor hun honden die zo’n hoog geluid geven dat wij ze niet eens kunnen horen. Een hond hoort dus beter dan een mens. Als we er eens over nadenken herkennen we de reactie van onze hond wanneer we de boormachine of een ander huishoudelijk toestel aanzetten. Het zou best eens zo kunnen zijn dat hij juist de hoge geluiden eruit filtert. En nog wat, hij kan dit als pijnlijk ervaren. Hierdoor lijkt het alsof hij angstig is. Wat denk je van vuurwerk. We beloven elkaar er wat meer op te letten als we een apparaat gaan gebruiken. Het arme beest krijgt die geluiden altijd maar om zijn oren geslingerd. Alhoewel hij zich ook heel goed voor veel geluiden kan afsluiten. Zet de radio maar eens keihard aan. Hij doet één oog open en kreunt een keer. Draait zich om en ‘slaapt’ verder tot dat je besluit iets in de keuken te halen, dan is hij alert en zit vrijwel direct achter je.  De lagere tonen en trillingen hoort de hond net als wij.  Het is best aantrekkelijk om je eens in te lezen hoe dat nu precies werkt. Zeker als je zelf een hond hebt.

Thuis gekomen zijn we toch wel nieuwsgierig of ergens beschreven staat hoe onze hond de auto van de baas herkend tussen al die andere auto’s die rond dezelfde tijd thuiskomen. Zou het zo zijn dat hij ook aan ons gedrag kan merken wat er gaat gebeuren zoals hij altijd precies weet wanneer hij alleen thuis gelaten wordt. Hij merkt het gewoon aan de voorbereidingen die we treffen. Een tas klaarzetten, schoenen aandoen enz. Zeg bijvoorbeeld ook niet dat je hem nog even uit moet laten, zelfs niet zonder zijn naam te noemen, hij staat al bij de deur. Slimme hond toch! Ik hou er wel van. En ja hoor we vinden antwoorden. Wat wij niet wisten is dat een hond met zijn ene oor geluiden opvangt en dan met de andere de locatie waarneemt. En dat van een vierkeer grotere afstand dan een mens. En vierkeer zo nauwkeurig. Een hond is veel gevoeliger voor geluiden dan de mens. Hij begint pas echt te horen als hij al drieweken oud is. Een hond wordt namelijk doof geboren. Hij reageert niet op geluiden in die eerste weken. Het gehoor blijkt wel tot op de achtste toon nauwkeurig te zijn, hij kan zelfs twee tonen onderscheiden. Vandaar dat hij het geluid van de auto van de baas kan onderscheiden van ander precies dezelfde motorgeluiden. Best wel een leuke dat hij ook ons alert maakt dat de baas eraan komt, de auto dan. O, ja wat we ook nog lezen, de oren van een hond zijn zelfreinigend. Mocht er toch veel oorsmeer en een niet welriekende geur zijn kun je het beste even langs de dierenarts gaan. Meestal is er dan iets loos. Wat betreft onze hond, hier is het altijd dierendag.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen