112

Zware mishandeling bewezen en celstraf voor man uit Apeldoorn

Foto: ©Rechtspraak/Maximaal Sales

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Apeldoorn voor zware mishandeling en wapen- en drugsbezit.  Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

Zware mishandeling

Op 20 april 2019 ging de man gewapend met een honkbalknuppel naar de flat van het (latere) slachtoffer in Apeldoorn. De man was boos omdat het slachtoffer net daarvoor opzettelijk zijn auto had beschadigd vanwege een ruzie in de relationele sfeer. Toen het slachtoffer in het trappenhuis met een bijl op hem afkwam, sloeg de man het slachtoffer met de knuppel. Het slachtoffer liep hierdoor blijvend letsel aan zijn arm op. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man het slachtoffer dodelijk wilde verwonden, zodat hij wordt vrijgesproken van poging tot doodslag. Het beroep van de advocaat op noodweer slaagt niet omdat de man de confrontatie met het slachtoffer zelf heeft opgezocht.

Geladen pistool en cocaïne

Op 12 juli 2020 werd de man onderworpen aan een verkeerscontrole toen hij ’s nachts met de auto door het centrum van Apeldoorn reed. Hij kon aan de politie geen rijbewijs en ook geen identiteitsdocument laten zien. Dat leverde een verdenking van een strafbaar feit op. De politie was daarom bevoegd om in het dashboardkastje van de auto te zoeken naar documenten. De politie vond in het kastje een geladen revolver. Bij fouillering van de man, bleek dat hij 9 gram cocaïne op zak had. De man zei dat hij niets wist van de revolver in zijn auto. De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig, ook omdat op het vuurwapen DNA van de man was gevonden.

Straf

De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Om de kans op nieuwe strafbare feiten te verminderen,  moet de man meewerken aan onderzoek naar zijn psychische problemen en zo nodig aan behandeling daarvoor. Ook is hij verplicht mee te werken aan controle op het gebruik van drugs en alcohol. Bij de straf heeft de rechtbank betrokken dat de man zelf hulp heeft gezocht om zijn leven weer op de rit te krijgen en dat de zaak van de zware mishandeling eerder had kunnen worden behandeld. De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen