Eerste van 3 Tiny Forest locaties in Apeldoorn bekend

Foto: Gemeente Apeldoorn

De locatie van het eerste Tiny Forest (een minibosje) in Apeldoorn is bekend! Het komt in de wijk Zevenhuizen, in het park tussen de Agricolastraat en basisschool De Zevensprong aan de Pythagorasstraat.

Educatie

Educatie is een belangrijk aspect van een Tiny Forest en basisschool De Zevensprong heeft aangegeven graag mee te doen aan dit initiatief. IVN Natuureducatie verzorgt de lessen en leidt de kinderen van deze school op tot miniboswachters.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een minibosje dat ongeveer zo groot is als een tennisbaan (200 m²) met daarbij een ontmoetingsplek en buitenlokaal van 100 m². In dit buitenlokaal krijgen kinderen les over de natuur.

Het bosje is dichtbegroeid en bevat boomsoorten die in Apeldoorn thuishoren. Het vormt niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Daarbij zorgt een minibos in de buurt ook voor verkoeling op warme dagen en kan dit bosje water helpen opvangen tijdens zware regenval. We gaan de komende twee jaar in Apeldoorn nog drie Tiny Forests aanleggen, maar Zevenhuizen krijgt dit najaar dus de primeur.

Ontmoetingsplek voor buurt

Voor de buurt kan een Tiny Forest een prettige en gezonde ontmoetingsplek vormen. Wij hebben alle buurtbewoners geïnformeerd en uitgenodigd om mee te denken, bijvoorbeeld over de aanleg en over hoe de buurt het buitenlokaal kan gebruiken. En we nodigen de buurt vooral ook uit om mee te dóen!

Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld meehelpen met de buitenlessen voor kinderen, met het tellen van dieren die in het bosje komen, of met het beheer en onderhoud van het bosje. In een start- en ontwerpbijeenkomst later dit najaar gaan we het over al deze punten hebben met de buurt.

Twaalf gemeenten

Apeldoorn is één van de twaalf gemeenten die Tiny Forests gaan aanplanten. Na de oproep van IVN begin juni, meldden 55 gemeenten zich aan. Apeldoorn zat bij de eerste twaalf gemeenten die zijn geselecteerd. Deze gemeenten leggen in de komende drie jaar in totaal 56 Tiny Forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

Meer info

Lees meer op de website van IVN.