103.950 banen: Apeldoorn verstevigt positie van regionale banenmotor

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De Apeldoornse economie doet het goed. In 2021 kwamen er 2.400 banen bij. Dit is het vijfde jaar op rij dat het aantal banen stijgt in onze gemeente.

Apeldoorn meeste werkgelegenheid in de regio

Onze economie voorziet nu in 103.950 banen. Wethouder Jeroen Joon van Economische Zaken is blij met de cijfers: “Het laat zien dat de Apeldoornse economie ook in moeilijke tijden genoeg veerkracht heeft. Maar ook dat we als hoofdstad van de Veluwe een aantrekkelijke plek zijn voor bedrijven om zich te vestigen. Daar ben ik trots op!” Een aantal sectoren hebben het de afgelopen twee jaar zwaar gehad. En voor sommige sectoren is dat nog steeds het geval. Toch zien we dat in algemene zin de Apeldoornse economie heel stevig is. De gevolgen van de coronacrisis en de beperkende maatregelen zijn vooral te merken binnen de vrijetijdssector en transport & logistiek. Daar zien we dan ook de grootste daling en stijging in 2021. De zorg blijft voor wat betreft arbeidsplaatsen de grootste sector in Apeldoorn. Apeldoorn is qua werkgelegenheid de 3e gemeente van Gelderland en de grootste gemeente van de Cleantech Regio. Waar in Gelderland de werkgelegenheid gemiddeld met 1,6% is gestegen, laat Apeldoorn een stijging van 2,4% zien.

Krapte op de arbeidsmarkt

De werkgelegenheid groeit in de zorg, techniek en maakindustrie en transport & logistiek. Tegelijkertijd is de vraag naar geschikt personeel het grootst voor een aantal beroepen in de techniek, administratie, transport en logistiek, dienstverlening, zorg en IT (UWV, 3e kwartaal 2021). De arbeidsmarkt is zeer krap. Dit werkt remmend op de economie en ook de transities in de zorg, energie en woningbouw kunnen hierdoor ernstige vertraging oplopen. De gemeente werkt er hard aan om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Zo steunen wij (zij)-instroom in de sectoren waar een tekort is aan personeel, zoals de zorg en techniek. Bijvoorbeeld NewTechPark waar we – ondernemers, onderwijs en overheid – jong en oud inspireren om te kiezen voor techniek.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen