AEX lijdt stevig maandverlies

De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, maar wist tegen het slot nog een deel van het verlies goed te maken. De AEX sloot 0,7 procent lager op 386,85 punten. Gedurende de dag schoot de hoofdindex echter tot onder de 382 punten. Over de maand januari maakte de AEX 3,7 procent verlies, onder aanvoering van DSM, dat maar liefst veertien procent minder waard werd.

Uit Europa kwamen vrijdag tegenvallende macrocijfers. De Duitse detailhandel verkocht minder en de inflatie daalde. De cijfers uit de Verenigde Staten waren beter, maar niet geweldig. Zo daalde het consumentenvertrouwen minder sterk dan voorzien en gaf de Amerikaan wel meer uit, maar steeg zijn inkomen niet.
In de AEX sloten de meeste fondsen lager. De grootste daler was Shell, met 2,1 procent. Daarmee gaf de oliereus de winst van donderdag weer prijs. Ook ING had een moeilijke dag met een verlies van 1,7 procent. Financials lagen er in Europa sowieso slecht bij nadat de Europese Bankautoriteit de criteria voor de komende stresstest bekendmaakte. Vooral de Duitse banken werden flink geraakt.
m4tnnfled90nsrf8n9rsutg92-w120-h180-f-be
De grootste stijger in de AEX was PostNL. Het postbedrijf werd, zonder directe aanleiding, 1,2 procent meer waard. Heineken dikte 0,7 procent aan. Donderdag leverde de brouwer echter nog bijna drie procent in.
In de AMX (-0,2 procent) viel vooral de goede koersprestatie van OCI op met een dagwinst van 3,3 procent. Het fonds lijkt voor te sorteren op een promotie naar de AEX.
Verder won BinckBank 1,2 procent. Maandag maakt de online broker de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Analisten rekenen op sterk betere resultaten.
USG People was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler in de Midkap. Rabobank sluit niet uit dat de koers van het aandeel nog een paar euro kan stijgen, ondanks de enorme rally die het in de afgelopen maanden doormaakte.
Beursnieuweling Altice kon tevreden terugkijken op de eerste handelsdag. De koers van de kabelaar steeg een procent.
Door: Novum
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen