Braziliaans talent hoopt op nieuwe kans als prof in Nederland

Lucas Scala heeft heimwee naar Apeldoorn

Door Rob Kruitbosch
Momenteel revalideert hij thuis in het Braziliaanse Natal van een operatieve ingreep aan zijn linker knie. Als het Lucas Scala Junior ligt, keert hij uiterlijk in het nieuwe voetbalseizoen terug op de Nederlandse velden. Het 19-jarige talent joeg bij AGOVV zijn droom na om profvoetballer te worden, hij belandde echter na het faillissement van de Apeldoornse BVO met de Blauwen in de vierde klasse bij de zaterdagamateurs. Ondanks deze enorme stap terug zet de middenvelder een carriere in de betaalde sector nog geenszins uit het hoofd. Na zijn herstel is Lucas vastbesloten alsnog zijn eigen voetbalevangelie te gaan schrijven. 
Lucas baarde opzien door dit seizoen enkele malen namens AGOVV aan de aftrap te verschijnen in de kelder van het amateurvoetbal. Een vreemde samenloop van omstandigheden bracht het Braziliaanse talent in de nazomer van 2013 terug op sportpark Berg en Bos, waar hij eerder twee stageperiodes bij de profs afwerkte. Over dat de vierde klasse niet echt het podium is waarop de 19-jarige middenvelder zijn kwaliteiten hoort te etableren, daar waren de kenners het roerend eens. Zolang hij toch in Apeldoorn verbleef, maakte AGOVV’s technische staf maar wat graag gebruik van de diensten van de vreemde Zuid-Amerikaanse eend in de bijt. 
Halverwege het seizoen zat Lucas al weer thuis. Aanhoudende knieklachten maakten een voortijdig einde aan zijn seizoen. Misschien reduceerde het afhaken van de regisseur zelfs wel de kansen van de Blauwen om de kampioensstrijd met Vierhouten in hun voordeel te beslechten. Het is immers zeker niet ondenkbeeldig dat Lucas het verschil had kunnen maken. Vier maanden geleden liet hij zich in Brazilie aan zijn gekwetste meniscus opereren. “In mijn eerste wedstrijd voor AGOVV, voelde ik iets. Ik heb daarna nog drie of vier maanden doorgespeeld. Toen ging het niet meer. Na een MRI-scan bleek een operatie noodzakelijk. Dat is in december in Natal gebeurd”, vertrouwde de pechvogel eerder deze week in zijn Braziliaanse woonplaats aan apeldoorn.nieuws.nl toe.
Uit het oog betekent voor Lucas in geen geval uit het hart. Thuis in het noordoosten van Brazilie blijft de patient de verrichtingen van zijn voormalige ploegmakkers met meer dan gemiddelde aandacht volgen. “Het is jammer dat ze zaterdag niet hebben gewonnen van de koploper”, onderwerpt de absente Braziliaan het voor AGOVV nadelige 2-2 gelijkspel in Vierhouten aan een nadere beschouwing. De actieve bijdrage die hij leverde aan het behalen van de periodetitel, koestert Lucas. “Dat hebben we goed gevierd. Natuurlijk bestaat er een groot verschil met het spelen met profs. Hier worden bijna alleen maar lange ballen gespeeld. Voor mij was het belangrijkste om te kunnen blijven trainen en wedstrijden spelen.”
Het niveau waarop hij zich voortbewoog was dan weliswaar niet helemaal het zijne, een zeker gevoel van heimwee naar Apeldoorn leeft zeer zeker. Bij zijn ‘pleegouders’ Theo en Jolanda Hartgers voelde hij zich prima op z’n gemak. Een terugkeer sluit hij zeker niet uit. Zelfs Nederlands eten valt in de smaak bij de fijnproever. Wat hij het meest mist? Lachend: “Frikandellen!”

MORGEN MEER: ‘Mijn opa heeft met Pele gevoetbald.’


xaipv8ys30fml8djqzk4a0kmg-w300-h250-f-be

Reacties