Braziliaanse AGOVV’er kijkt reikhalzend uit naar WK in eigen land

‘Ik denk niet dat Brazilie wereldkampioen wordt’ 

Lucas Scala junior werkt zich momenteel thuis in Brazilie dagelijks urenlang in het zweet om sterker terug te komen dan voor zijn meniscusoperatie. De Braziliaanse AGOVV’er hoopt binnen afzienbare tijd een geschikte club te vinden in Nederland. Ondertussen kijkt de voetballiefhebber al reikhalzend uit naar het WK dat binnenkort in zijn eigen land losbarst. “Ik denk niet dat Brazilie wereldkampioen wordt.” 
Wanneer er een bal in het spel komt, stijgen de temperaturen in het grootste land van Zuid-Amerika meestal tot ongekende hoogten. Met een WK in aantocht zal het kookpunt menigmaal worden overschreden. Een kleine drie maanden voordat de eerste bal rolt, raken de gemoederen in het grootste land van Zuid-Amerika al langzaamaan zwaar oververhit.Vooral de trage oplevering van diverse WK-stadions doet heel wat discussiestof opwaaien. Over het sportieve verloop van de mondiale titelstrijd bestaat eigenlijk geen enkele twijfel. Voor 200 miljoen Brazilianen is het al vooraf een uitgemaakte zaak dat hun selecao zich in eigen huis voor de zesde keer tot wereldkampioen gaat kronen.
Lucas weet het nog niet zo zeker. Hij schat zowel de Duitsers als Spanjaarden sterker in dan zijn eigen landgenoten. “Bij ons is er maar eentje die het verschil zou kunnen maken: Neymar. Vorig jaar bij de Confederatie Cup deed hij dat ook, maar ik denk niet dat hij dat opnieuw kan. 
Spanje heeft meer spelers die er bovenuit steken. Persoonlijk vind ik dat Duitsland het beste voetbal speelt. Het is alleen afwachten hoe ze met de warmte omgaan”, laat de middenvelder een korte analyse los op zijn persoonlijke WK-favorieten.
Van Nederland heeft de ervaringsdeskundige minder hoge verwachtingen. “Het middenveld en de voorhoede zijn wel goed, achterin hebben jullie problemen. Het zal voor Nederland moeilijk worden de tweede ronde te halen in een groep met Spanje en Chili. Vergis je niet in Chili, dat heeft een heel sterk team. Het kan waarschijnlijk ook beter met de hoge temperaturen overweg dan de Europese landen.Van de andere Zuid-Amerikaanse deelnemers verwacht ik veel van Argentinie en Colombia, ook zonder Falcao. Belgie kan misschien ook wel verrassen.”
Zijn woonplaats Natal is een van de speelsteden tijdens het WK. In de Arena das Dunas worden vier voorrondeduels afgewerkt. “Misschien mag ik er in de toekomst ook eens spelen”, ziet Lucas zichzelf in gedachten al schitteren in de lokale voetbaltempel. Of hij live getuige kan zijn van een of meerdere WK-wedstrijden in zijn eigen stad, blijft voorlopig afwachten voor hem.“Het is niet makkelijk om aan kaarten te komen. Vooral Italie tegen Uruguay zou ik wel heel graag willen zien.”
Lucas kan goed begrijpen dat veel Brazilianen kritiek uitoefenen op de bouw van de peperdure stadions. Vorig jaar gedurende de strijd om de Confederatie Cup liepen protesten hiertegen in tientallen Braziliaanse steden uit op gewelddadige confrontaties tussen betogers en de politie. De dreiging van een herhaling hangt als een donkere schaduw boven het WK. “Dat geld kan beter besteed worden om scholen of ziekenhuizen te bouwen. De mensen hebben groot gelijk. Ze hebben het recht daartegen te protesteren. Zolang ze maar niet gewelddadig worden.”
xaipv8ys30fml8djqzk4a0kmg-w300-h250-f-be

Reacties