Apeldoorn is zondag twee minuten stil

4 Mei is weer jaarlijkse Dodenherdenking. In Apeldoorn bestaat deze, net zoals in 2013 uit twee onderdelen.

Vanaf 18.45 uur wordt er een herdenking gehouden in de Grote Kerk aan de Loolaan.  Bij deze herdenking zijn jongeren betrokken, die met muziek en het voordragen van teksten stilstaan bij de verschillende slachtoffers van het geweld in de Tweede Wereldoorlog.
Leerlingen van Markant zijn deze week nog druk aan het oefenen om de herdenking in de kerk goed te laten verlopen. Verhalen door leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap. Deze verhalen gaan over drie Apeldoornse slachtoffers: Gerrit Kroon, dienstplichtig sergeant uit Apeldoorn; Rommert Beeltje, lid van de Binnenlandse strijdkrachten; Henk Nikkel, lid van een Apeldoornse verzetsbeweging. Tijdens de herdenking zal burgemeester John Berends in een toespraak ook kort stilstaan bij de betekenis van deze vierde mei.
Aansluitend is de stille tocht, die rond 19.20 uur vertrekt bij de Grote Kerk en naar het Oranjepark voert. Daar wordt aansluitend bij het oorlogsmonument ‘de man met de vlag’ de Dodenherdenking gehouden. De Stichting Bevrijding ’45 organiseert deze herdenking om stil te staan bij alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, waar ook ter wereld.
Na de kranslegging door de burgemeester en het blazen van de taptoe is er om 20.00 uur twee minuten stilte. Daarna worden kransen gelegd.
ul20tp8x58kjvzo2t4iovy3b1-w300-h250-f-be
Klik voor info op de foto

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER