436 huishoudens inmiddels weer aangesloten op gas

Ruim 436 huishoudens in de Apeldoornse wijk Sprenkelaar hebben sinds woensdagmiddag weer gas meldt Omroep Gelderland

UPDATE 5 juni 23.00 uur

Buurtfeestje
Energiebedrijf Oxxio heeft de wijk Sprenkelaar donderdag op een buurtfeest getrakteerd. Hoewel het bedrijf niets met de problemen heeft te maken, voelde het zich toch geroepen de bewoners donderdag gratis eten te geven. ‘De buurt heeft lang genoeg zonder huisgemaakte kost gezeten!’, aldus het bedrijf in een folder die de inwoners hebben gekregen. Foto’s Klik Hier

In Zevenhuizen  zitten 1300 huishoudens sinds vrijdag zonder gas. Waterbedrijf Vitens trok bij werkzaamheden zowel de gas- als de waterleiding kapot. Daardoor stroomde er water en modder in de hoofdgasleiding, die meteen is afgesloten.
Liander gaat volgens de woordvoerster in een klein deel van de wijk controleren of er geen water of vuil in de leidingen zit die naar de woningen voeren. Als dat wel het geval is, worden die leidingen schoongeblazen. Daarna worden de leidingen ontlucht. In de huizen controleren medewerkers van Liander of alle gasapparatuur goed werkt. De gemeente Apeldoorn heeft een noodbevel afgegeven, zodat de Lianderwerknemers ook naar binnen kunnen in huizen waar niemand thuis is. Dat gebeurt onder toezicht van de gemeente; het gasbedrijf zorgt voor nieuwe sloten.
Als alles in orde is, worden de woningen een voor een weer aangesloten op de hoofdgasleiding. Het karwei gaat zeker tot in de avond duren volgens Liander. Het is nog niet bekend wanneer alle woningen weer gas hebben.

Geen gas in Zevenhuizen? En geen (warm) water? Vervelend zeg… Hierbij nodigt Club Pellikaan Apeldoorn álle getroffen 1266 huishoudens uit om een hele week gratis te komen douchen! 

En ze zijn de beroerdste niet; allen mogen dan ook nog gebruik maken van al onze faciliteiten! Gratis! Zoals de 2 zwembaden, sauna’s, bubbelbaden, tennis, fitness, squash, kidsclub en alle groepslessen
UPDATE ZATERDAG 31 mei 23.58
Schade na gaslek Apeldoorn groter dan verwacht
De schade aan de gasleidingen in Apeldoorn is groter dan verwacht. Het is nog volkomen onduidelijk wanneer de bijna 1266 getroffen huishoudens weer gas hebben, meldt een woordvoerder van netbeheerde Liander zaterdagavond. Dit weekend in ieder geval niet is de verwachting.
Bij controle bleek dat veel leidingen rond de plek van het lek voor de helft vol modder staan. Dit moet zeer voorzichtig worden doorgespoten en vervolgens nauwkeurig worden gecontroleerd. “Anders kan er straks zand in een cv-ketel komen en dat is niet goed’, aldus de zegsvrouw. “Dit is een zeer arbeidsintensieve klus, ik vrees dat het lang gaat duren.” Hoe lang kon zij echter niet zeggen.
De gemeente heeft zaterdag een noodbevel afgekondigd in verband met het gaslek. Omdat de gastoevoer overal afgesloten moet worden, mogen medewerkers van netbeheer Liander de deur van getroffen woningen openbreken als de bewoners niet thuis zijn. “Dat is echter een uiterste middel als we mensen echt niet kunnen bereiken”, aldus de woordvoerder.
Door het bezoek aan alle getroffen woningen wordt het herstel een tijdrovende klus, maar volgens de woordvoerder kan het niet anders met het oog op de veiligheid. Liander heeft speciaal voor de betrokkenen een informatielijn opengesteld.
Getroffen huishoudens hebben recht op een vergoeding voor het ongemak. Bij een gasonderbreking van maximaal acht uur ontvangt men een bedrag van 35 euro. Als de onderbreking langer dan acht uur duurt krijgt de bewoner voor iedere vier uur extra een bedrag van twintig euro. Deze vergoeding wordt automatisch door Liander overgemaakt.
Schadevergoeding voor gedupeerden gasstoring Apeldoorn. Bewoners van De Sprenkelaar in Apeldoorn-Noordoost kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. Dit meldt netbeheerder Liander. In de Gelderse stad zitten momenteel 1266 huishoudens zonder gas, nadat bij graafwerkzaamheden een water- en gasleiding beschadigd zijn geraakt. Daarbij is water en vuil in een gasleiding gekomen. 
Liander keert een bedrag van 35 euro uit, als mensen 8 uur zonder gas hebben gezeten. Voor iedere 4 uur die daarbovenop komt, wordt een bedrag van 20 euro overgemaakt. Bewoners hoeven hier niets voor te doen, de schadevergoeding komt automatisch op de bankrekening van de gedupeerden terecht. 1266 x 120 per dag  wat op kan lopen tot meer dan 800 euro per week.
De storing in Apeldoorn begon vrijdagochtend en kan nog dagen duren.
Omdat de gastoevoer overal afgesloten moet worden, mogen medewerkers van netbeheer Liander de deur van getroffen woningen openbreken als de bewoners niet thuis zijn. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdag.
In de Gelderse stad zitten sinds vrijdagochtend bijna 1.300 huishoudens zonder gas. Bij graafwerkzaamheden aan een waterleiding werd per ongeluk de gasleiding geraakt. Daardoor kwam er water en zand in de leiding.
Liander spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’. Volgens de woordvoerder komt een dergelijk noodbevel eigenlijk nooit voor.
Niemand thuis
Medewerkers van Liander moeten eerst het water uit de gasleiding halen. Als het water eruit is en de gasleiding gerepareerd, moet huis voor huis weer worden aangesloten om zeker te weten dat geen water uit de leiding komt.
De deur wordt overigens pas opengebroken als blijkt dat na verschillende pogingen nog steeds niemand thuis is. Een bewoner kan bijvoorbeeld op vakantie zijn. Na het bezoek van de netbeheerder krijgt de woning een nieuw slot aangemeten.
Tijdrovende klus
Door het bezoek aan alle getroffen woningen is het herstel van het lek een tijdrovende klus, maar volgens de woordvoerder kan het nu eenmaal niet anders met het oog op de veiligheid. De bewoners zitten zeker nog het hele weekeinde zonder gas. Liander heeft speciaal voor de betrokkenen een informatielijn opengesteld. Liander is in gesprek met de gemeente over eventuele aanvullende maatregelen. Zo kunnen bewoners zich later dit weekeinde mogelijk douchen bij een zwembad in de buurt.
De 1266 huishoudens in de Apeldoornse wijk Sprenkelaar hadden vrijdag geen gas. Zaterdag wordt de hoofdschakelaar weer aangesloten, daarna krijgen de huishoudens een voor een weer gas. Dat zegt Liander. De gasstoring ontstond vrijdagochtend vroeg. Zo’n 1300 huishoudens zijn getroffen. Enkele tientallen huishoudens hadden daarnaast ook geen water, maar dat is inmiddels op veel plekken weer terug.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen