Regenbuien voorbode van hurricane season

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (16)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 16: rustige aanloop naar Nederland – Ierland.
Zondag 3 juli 1994: Nederland – Ierland leeft nog niet in Orlando. Church Street blijft op de dag voorafgaand aan de wedstrijd grotendeels verstoken van voetbalsupporters. Nederlanders zijn vooralsnog een zeldzaamheid, de Ierse invasie komt mondjesmaat op gang. Verhouding Ieren : Nederlanders ruw geschat 10:1. We slagen er niet in onze overtollige tickets al te slijten. Het aanbod van kaarten is wél groot. Mensen om ze te kopen, komen waarschijnlijk morgen pas, op de wedstrijddag. Er worden zelfs kaarten te koop aangeboden voor ónder de normale prijs. Het betreft vrij prijzige toegangsbewijzen. Normale prijs: 325 en 125 dollar. Vraagprijs: 300 en 100 dollar. Niemand wil ze kopen. Het afzetten van onze goedkopere kaarten, van 40 dollar per stuk, levert naar verwachting minder problemen op. Dat is althans wel te hopen…
Het bruine kleurtje op m’n huid houdt niet erg lang stand. Ik kan de vellen zó van m’n schouders aftrekken. Gelegenheid om bij te kleuren is er ook nauwelijks. De zon verschuilt zich namelijk de hele dag achter een dik pak wolken. Aan het eind van de middag valt de regen met bakken uit de lucht. Het is al de derde achtereenvolgende dag waarop we geconfronteerd worden met nattigheid. Naar verluidt is het hurricane season in aantocht. Daar had Kees van reisbureau NBBS ons niet voor gewaarschuwd! 
We kruipen maar weer voor de tv om het verdere WK-verloop te volgen. Nadat Zweden Saoedi-Arabië naar huis heeft gestuurd (3-1), volgt de tot dusverre mooiste wedstrijd van het toernooi: Roemenië – Argentinië: 3-2. Na een enerverend gevecht, dat van de eerste tot de laatste minuut boeit, plaatsen de sterke Roemenen zich voor de kwartfinales. Hagi speelt bij vlagen briljant. De geschorste Maradona kijkt toe vanaf een commentaarpositie van de Argentijnse televisie. 
MORGEN DEEL 17: Independence Day  

banner eac WK Speelschema

Reacties